Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

U Federaciji BiH obilježavanje Dana državnosti BiH, u RS običan radni dan

Predstavnici RS ranije su predlagali da se kao Dan državnosti BiH obilježava 21. novembar, dan kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum, ali to nisu prihvatli političari iz Federacije BiH

U Federaciji BiH se obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jer se u tom entitetu smatra da je prvim zasijedanjem Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost BiH. U Republici Srpskoj se 25. novembar ne obilježava kao praznik niti kao Dan državnosti BiH.

Obilježavanje Dana državnosti BiH počelo je u Sarajevu na brdu Hum isticanjem zastave na jarbolu i intoniranjem himne, a potom polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kovači.

Brojne delegacije položile su vijence i cvijeće i na Spomen-obilježje Vječna vatra u centru grada.

Među onima koji položili vijence bili su i članovi Predsedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

Cvijeće ispred Vječne vatre položili su i delegacija Grada Sarajeva, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, delegacija Vlade Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom, kao i predstavnici SABNOR-a. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bećirović čestitao je danas svim građanima „legalni državni praznik Dan državnosti Bosne i Hercegovine“.

„Svaki građanin ove zemlje i svaki narod može biti ponosan na 25. novembar. Dan državnosti BiH, 25. novembar, upućuje jasne poruke mira, tolerancije i zajedništva. Te poruke su nam danas u BiH važnije nego ikada“, rekao je Bećirović.

On je naveo da su 1943, na prvom zasijedanju ZAVNOBiH-a, „bosanskohercegovački antifašisti pronašli tačku sinteze i svebosanskog sabiranja“, dodavši da je i u 21. vijeku potrebno pronaći „zajedničke imenioce i tačku sinteze“.

„Mjesto BiH je u evropskim i evroatlantskim integracijama, a neka nam pozitivni događaji iz prošlosti budu poticaj da gradimo sigurnost, mir i ljudska prava za svakog čovjeka u našoj zemlji“, istakao je Bećirović.

BiH nema zakon o praznicima na državnom nivou, već postoje zakoni o praznicima Federacije BiH i Republike Srpske.

Predstavnici RS ranije su predlagali da se kao Dan državnosti BiH obilježava 21. novembar, dan kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum, ali to nisu prihvatli političari iz Federacije BiH.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve