Osnovno tužilaštvo u Skoplju je danas predložilo sudu da sa 10.000 eura kazni bivšu direktorku skopske Klinike za dermatovenerologiju, optuženu za krivično djelo „prenošenje zarazne bolesti“.

Foto: Tanjug/AP

Bivša direktorka Klinike, Nina Caca Biljanovska, bila je jedna od prvih zaraženih u Sjevernoj Makedoniji KOVIDOM-19.

Ministar zdravlja Venko Filipče ju je odmah razriješio kada je otkriveno da nije poštovala preporuku o samoizolaciji po povratku iz Italije i da je išla na posao.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, doktorka se 29. februara vratila iz Italije i postupila suproto sa mjerama i zaključcima Vlade da su svi koji se vrate iz rizičnih zemalja – s povećanim brojem oboljelih od Kovid-19, a posebno iz Italije, obavezni da ostanu u samoizolaciji 14 dana.

Umjesto da ostene u kućnoj izolaciju, bivša direktorka je, iako je kao zdravstveni radnik znala za rizik, nastavila da radi u Klinici za dermatovenerologiju. Ona je uz to 7. marta priredila simpozijum u jednom skopskom hotelu, čime je, kako se navodi, dovela u opasnost sve učesnike, predavače, organizatore i zaposlene na Klinici.

„Na taj način zaraznu bolest je prenijela na sedam kolega, prije no što je sama bila hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti s pozitivnim nalazom na KOVID-19“, piše u optušnom predlogu Osnovnog tužilaštva u Skoplju, podnijetom sudu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve