Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Trajković: Vučić za prihvatanje sporazuma traži aboliciju za svoju porodicu i kriminalce sa sjevera Kosova

Komentarišući ponovni dolazak Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd, sagovornica Danasa kaže da Evropska unija radi svoj posao, kao i da je Aleksandar Vučić sve to prihvatio, samo što se pogađa za aboliciju njegovih kriminalaca

Aleksandar Vučić neizmjerno želi da se dodvori američkoj administraciji. Od dana kada je završena sjednica Skuština Srbije o Kosovu, kao i neposredno prije te sjednice, toliko je govorio o napadima na njegovu porodicu, nažalost, na sina….

On pokušava, ustvari, da kroz projekat približavanja američkoj administraciji, skine svu moguću odgovornost sa svoje porodice i najbližih saradnika iz kriminalnog miljea, kao što su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić – kaže za Danas Rada Trajković, predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savjetnica u tamošnjoj vladi.

To definitivno govori, dodaje ona, da Vučić traži amnestiju za svoju porodicu, sebe, kao i klana oko sebe – za ono što bi trebalo da uradi – saglasi se sa francusko-njemačkim prijedlogom za rješenje kosovskog pitanja.

Svako ko je pažljivo gledao Skupštinu, napominje, mogao je to da vidi – da Vučić radi na aboliciji tih kriminalnih struktara i na taj način se nudi za projekat približavanja i pruhvatanja plana.

Kukavička opozicija

– Narod prepoznaje da nema Vučićevog objašnjenja zašto bi trebalo da prihvatimo ovaj  evropski plan, kao i zašto ne bi trebalo… S druge strane, imamo opoziciju koja je dovoljno kukavička da sebi dozvoljava da nastupa na način u kojem tvrdi da niko od njih nije vidio plan i pročitao ga, a svi oni, kao i cijela javnost o tome priča… – ističe sagovornica Danasa.

Kako dodaje, „ono što me je užasno zaboljelo, tokom sjednice kao i poslije, jeste taj pokušaj abolicije za njegove članove porodice i Milana Radoičića, ali i pokušaj eliminicije istraživačkog novinarstva“.

Vučićeva kompromitacija novinara

– Pa, recimo, napad na Danas, Krik… na novinare na koje politika nema uticaja, ni sa strane vlasti ni od strane opozciije. Abolicija za taj kriminogeni krug i kompromitacija nezavisnih novinara su mi dva upečatljiva momenta. Da mu to prođe i da ih u međunarodnim krugovima označi da kao da su novinari dio problema. To me užasava, to našem društvu ne može da donese ništa korisno – kaže Rada Trajković.

Onaj skupštinski napad desničardskih partija, ističe ona, koji se dogodio u Skupštini Srbije, ne može, takođe, društvu da donese ništa korisno.

– Ali, to je borba za birače. Sve u svemu, sa aplauzima Vučiću koji su bili odvratni, sa opozicijom koja nije imala kontruktivnu raspravu…, cio utisak je gorak. Doveli su te Srbe sa Kosova gore, na galeriju…, koji su nesrećnici doživjeli svoje lične tragedije… To je tek bilo primitivno. Da ih popneš na binu, a Pinki jedva dočekao da vidi Tita… Sada oni kad se vrate u svoja sela i gradove, pa njih opet tamo čekaju komšije koji su Albanci, a taj Albanac će još više da ga mrzi… – objašnjava Rada Trajković.

Prema njenim riječima, da na sjeveru vlada diktatura Milana Radoičića bilo je evidentno u slučaju u Miloša Jovanovića, predsjednika Novog DSS.

Slučaj Miloša Jovanovića

– On je dobio tamo lokal za svoju stranku, otvorio mu ga je Milan Radoićić. Stavio mu je i veliki bilbord. Čim je Jovanović istrčao ispred Vučića u Skupštini, odmah su krenulu skidaju, prosto da ljušte njegovu sliku sa bilborda… To samo govori o tome koliki je to totalitarizam na sjeveru Kosova – kaže sagovornica Danasa.

Sa druge strane, napominje, tako učestali napadi na Srbe, gdje se pokazuje efikasnost kosovske policije koja je odmah pohapsila te nasilnike, Albance, govori o tome da njihove institucije funkcionišu, ali i ukazuje na  štetu koju naprave u smislu straha o sigurnosti Srba.

Srbi u Srbiji lakše su prihvatili pad Krajine…

– Niko ne govori o modalitetima smirivanja… Srbi u Srbiji lakše su prihvatili pad Krajine… Vrlo taktički i u etapama mora da se radi na smirivanju situacije na Kosovu. I u tom procesu moraju da učestvuju Albanci. Ovo je jedan vrlo specifičan trenutak, a bojim se da ni premijer Kosova, Aljbin Kurti, kao ni predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, ne shvataju da svojim riječima i djelima podrgrijavaju i jednu i drugu stranu da do sporazuma ne dođe – smatra Rada Trajković.

Komentarišući ponovni dolazak Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd, sagovornica Danasa kaže da Evropska unija radi svoj posao, kao i da je Aleksandar Vučić sve to prihvatio, samo što se pogađa za aboliciju njegovih kriminalaca.

Vagnerovci su srpski projekat finansiran iz crnih fondova

– Njegov problem je sada u tome – kako da sebi obezbijedi vlast i kako da se otarasi tih koji mu smetaju. I, normalno da će imati problem sa onima sa kojima nas je on, niko drugi – nego on – uvezao, stalno povezivajući kosovski problem sa ratom u Ukrajini. On je najdirektnije uvezao Rusiju u regionalne projekte. Koji Vagnerovci? Pa neće ruski biznismeni i tajkuni da plaćaju Vagnerovce u Srbiji. Ako postoje Vagnerovci, oni su naš projekat, finansiran iz podzemlja i crnih fondova – zaključuje Rada Trajković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve