Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao danas da samo Sjedinjene Američke Države mogu da donesu sporazum o uzajamnom priznanju između Kosova i Srbije, svi ostali napori su uzaludni, prenosi Koha.

Povodom jevrejske Nove godine, Tači je rekao da je sporazumom o ekonomskoj normalizaciji, postignutim 4. septembra u Bijeloj kući, američki predsjednik “postigao nemoguće”.

“Ono što nas čini veoma srećnim i ponosnim, nakon mnogih napora ovo međusobno priznanje dogodilo se u Bijeloj kući, pa je došlo preko Vašingtona. Imaćemo više mira. U vrijeme kada je to započeo Ričard Grenel, bili smo vrlo skeptični. Kada je pokušao da ostvari ovo što se sada dogodilo, imali smo nadu i optimizam da je to prava adresa i da može biti finalizovan u Bijeloj kući. Predsjednik Tramp se potrudio da to omogući. Radio je ono što drugi nisu radili 20 godina. Iako se može vidjeti da se ekonomska normalizacija može dogoditi u Vašingtonu, uvjeren sam da se može dogoditi i politička normalizacija, a uzajamno priznanje može se dogoditi samo u Vašingtonu. Ostali pokušaji su uzaludni. Oni su gubljenje vremena”, rekao je Tači.

Dodao je da očekuje da će priznanje Kosova od Izraela biti od koristi i zemljama u regionu. Istakao je da Kosovo stoji uz Izrael u borbi protiv terorizma i ekstremizma, prenosi Kosovo Onlajn.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve