Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Tableta lijek protiv kovida stigao u Srbiju

Molnupiravir proizvodi američka kompanija Merk, Šarp i Dom (MSD) i Ridžbek Bioterapeutiks, a prvi je antivirusni lijek za kovid koji se uzima kao pilula, a ne inekcijom ili intravenozno. Lijek pakslovid je proizvod kompanije Fajzer, a smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je lijek protiv kovida 19, američke kompanije MSD, stigao u Srbiju, prenosi Tanjug.

Medikamenti će u našim bolnicama biti najkasnije u ponedeljak, kaže za Nova.rs dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula i koordinator Kovid ambulanti.

Svakako će protokol liječenja biti ustanovljen tek kada budemo imali lijekove, ne ranije. Ovi lijekovi namijenjeni su oboljelima koji su u težem stanju, imaju pridružene bolesti, malignitete, srčane smetnje i slično. Molnupiravir i pakslovid koji stiže početkom 2022. godine, spasiće ljude od respiratora i što je još važnije, od smrti“, objašnjava dr Stojanović.

Naime, v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ranije je najavila da će prvi kontigent najnovijih ljekova protiv korone stići u Srbiju ovih dana, i naglasila da je to lijek koji mora biti primijenjen u prvih pet dana bolesti.

„Srbija će dobiti sve potrebne količine lijekova molnupiravir i pakslovid. Ova dva lijeka nijesu namijenjena mlađima od 18 godina, trudnicama i dojiljama“, upozorila je Radojević Škodrić.

Prvi kontigent će imati 12.000 doza, poslije dvije nedelje stiže drugi, a potom će stizati i ostale dogovorene količine od 50.000 doza.

Kada budu potrošene postojeće količine, kako je navela, biće nabavljene i dodatne.

„U prvom kvartalu stiže i 100.000 Fajzerovog pakslovida, a u svijetu su veoma zainteresovani za ove lijekove zato što su jednostavni za upotrebu, daju se u obliku tableta, čime će se rasteretiti bolnice i sprečavaju težu fazu bolesti i smrtni ishod“, rekla je Radojević Škodrić.

Podsjetimo, molnupiravir proizvodi američka kompanija Merk, Šarp i Dom (MSD) i Ridžbek Bioterapeutiks, a prvi je antivirusni lijek za kovid koji se uzima kao pilula, a ne inekcijom ili intravenozno. Lijek pakslovid je proizvod kompanije Fajzer, a smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Izvornova.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve