Subota, 18 Septembra, 2021
Rubrika:

Svi fašisti na jednom mjestu u odbrani Vučićevog režima

Zauzvrat, ovi pokreti, kojima borba za zaštitu nacionalnih interesa i briga o kućnim ljubimcima služi isključivo da zamaskiraju svoju fašističku prirodu, rade najprljavije poslove za režim na terenu.

Umjesto da ispita djelovanje ultradesničarskih organizacija koje godinama divljaju po Srbiji šireći opasnu i destruktivnu politiku, vlast Srpske napredne stranke je svojom podrškom dala vjetar u leđa pokretima čije se djelovanje u dobroj mjeri oslanja na veličanje pogubne ideologije. Njihovo nasilje ostaće nekažnjeno, sve dok na terenu ispunjavaju zadatke vlasti, a to su prije svega napadi na opoziciju i neistomišljenike, piše Nova S.

Samo u posljednje dvije nedjelje članovi Levijatana su napali lidera PSG-a Pavla Grbovića i pokušali da spriječe konferenciju potpredsjednice SSP-a Marinike Tepić. Sve to rade bez posljedica i uz prećutnu podršku vlasti.

Bogat arsenal: Diskriminacija, nasilje, targetiranje …

Diskriminacija, nasilje, targetiranje ljudi, dio su standardnog opusa Levijatana, ali i Srpske desnice i Srbske časti, organizacija koje pribjegavaju mržnji i širenju netrpeljivosti.

Za to vrijeme vlast ne samo da ignoriše njihovo djelovanje, već ih i direktno podržava, što kroz ustupanje prostorija za njihove pokrete, tako i kroz praštanje krivičnih djela i obezbjeđivanje finansijskih sredstava.

Zauzvrat, ovi pokreti, kojima borba za zaštitu nacionalnih interesa i briga o kućnim ljubimcima služi isključivo da zamaskiraju svoju fašističku prirodu, rade najprljavije poslove za režim na terenu.

To se moglo vidjeti i u srijedu tokom konferencije opozicione političarke Marinike Tepić. Naime, vozilo sa oznakom Fondacije Levijatan beogradskih registarskih tablica i još dva automobila kragujevačkih registracija jakim sirenama su pokušali da ometaju obraćanje Tepić građanima Kragujevca.

Međutim, umjesto sprečavanja ove opozicione političarke da govori, oni su blokirali saobraćaj u strogom centru grada, čime su izazvali gnijev Kragujevčana.

Da je jedan od osnovnih zadataka Levijatana da progoni protivnike režima, moglo se vidjeti i prije manje od 10 dana kada su osnivači ovog pokreta Pavle Bihali i još trojica članova napali lidera Pokreta slobodnih građana, Pavla Grbovića. U izjavi datoj portalu Nova.rs Grbović je ispričao da se incident dogodio u centru Beograda, pred većim brojem svjedoka. On je slučaj prijavio policiji.

„Oni su do sada imali neskrivenu podršku države zbog čega ne očekujem da će ta ista država sada zaštititi mene, upravo suprotno, očekujem da se ovakvi incidenti ponove“, ocijenio je Grbović.

Slično iskustvo sa ovim pokretom imao je i njegov prethodnik na čelu PSG-a Sergej Trifunović. Naime, tokom julskih protesta prošle godine Trifunovića je nepoznata osoba udarila fotoaparatom u glavu, a on je kasnije medijima objasnio da je u pitanju član Levijatana.

Dokaz da postoji veza između Levijatana i SNS-a je slučaj Filipa Radovanovića, Obrenovčanina koji je u maju prošle godine upao automobilom u Prihvatni centar za migrante u tom mjestu. Radovanović je u opštini Obrenovac bio zaposlen kao predsjednik Komisije vijeća za saradnju sa omladinom i udruženjima, kao kadar SNS-a.

Mrdalj: Služe Vučiću kako bi bio glas razuma

Politikolog Mladen Mrdalj rekao je za dnevni list „Nova” da je očigledno da su predstavnici ovih organizacija eksponenti vlasti.

„Ako oni ne kritikuju vlast i samo se usmjeravaju na opoziciju, šta ima tu da se sabira i oduzima. Oni tjeraju opoziciju u nemoguću stvar – da se žale državnim organima koje Vučić kontroliše kako bi ih zaštitili od onih koje takođe Vučić kontroliše. Time oni sebe delegitimišu“, naglašava Mrdalj i dodaje da su ultradesničarske organizacije potrebne predsjedniku Srbije kako bi sebe predstavio kao glas razuma.

Građani imaju strah od nasilja. Kad ultradesničari izazivaju nasilje, Vučić se predstavlja kao neko ko obezbjeđuje stabilnost i mir. To je jedna perfidna strategija na koju opozicija trenutno nema odgovor.

Ništa manje za Levijatanom ne zaostaje ni organizacija Srbska čast koja je više puta uzimala „zakon u svoje ruke“, upadala na tuđe posjede i bez ovlašćenja oduzimala stvari.

Vođa ove organizacije je Bojan Stojković, koji je široj javnosti postao poznat nakon snimka otimanja zlostavljanog konja od jedne romske porodice, dok je drugi, Igor Bilbija, hapšen zbog reketiranja i organizovanog kriminala.

Miša Vacić bio zaposlen u Vladi Srbije

Uz Levijatan, neskrivenu podršku režimu daje i osnivač Srpske desnice, Miša Vacić. Svojevremeno je bio zaposlen u Vladi Srbije, odnosno u Kancelariji za KiM, da bi potom osnovao političku organizaciju čije se djelovanje bazira na prijetnjama nacionalnim manjinama, opoziciji, propagiranju fašističke ideologije i agitovanju za režim. Vacić je nedavno među prvima potpisao peticiju za „odbranu ugleda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od medijskog rata“.

Izvornova.rs

Najnovije

Prebiračević: Svaki bod i svaka pobjeda biće zlata vrijedni

Odbojkaški klub Jedinstvo u novu sezonu ulazi bez novajlija, te bez trojice mladih igrača koji su zbog studiranja napustili Bijelo Polje. Time se nastavlja ''tradicija''...

Mandić: Đukanović i Milanović izlili salve uvreda na račun predsjednika Srbije

Đukanovićeva posjeta Hrvatskoj je do kraja ogolila njegovu antisrpsku i antipravoslavnu politiku, ocijenio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić. On je kazao da...

Popović: Istinski duh Nikšića preživjeće sve izazove

Građanima i građankama Opštine Nikšić, odbornicima i rukovodstvu, u ime Liberalne partije i svoje lično ime povodom Dana Opštine Nikšić upućujem srdačne čestitke, naveo...

Talibani ukinuli ministarstvo za žene i uveli novo – za sprečavanje poroka

Talibani su umjesto ministarstva za žene uveli "ministarstvo za sprečavanje poroka i promociju vrlina" sa ciljem da nametnu rigidno tumačenje islama. Današnji potez je poslednji...

Forum žena URA Nikšić: Svaki vid nasilja nad ženama da dobije drastičnije zakonske sankcije

Skandalozna presuda Osnovnog suda u Podgorici, povodom vršenja polne radnje nad dvanaestogodišnjakinjom, svega dvije godine zatvora, ali i presedan u pravu – presuda od...

Najčitanije

Povezano

Beograd: Uhapšeno šest članova desničarske grupe Levijatan

Policija u Beogradu uhapsila je šest pripadnika desničarskog pokreta "Levijatan". Oni su osumnjičeni da su početkom oktobra pretukli jednu osobu, objavljeno je na sajtu Prvog osnovnog javnog...

Srpski desničar Miša Vacić poručio: “Pucaj na Mila, donesi mir Andro…”

Lider Srpske desnice Miša Vacić objavio je fotografiju Andrije Mandića na svom Tviter nalogu na kojoj piše, "tom rukom pucaj na Mila, donesi mir...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
31.07.2021-12:07 12:07

Norvezani imaju jednu izreku koja zvuci ovako ” Djeca koja su slicna jedni drugima se najbolje igraju zajedno ” Hvala na paznji.