Sjevernu Makedoniju potresa ozbiljna korupcionaška afera nazvana “Reket”. Glavni akteri su nekadašnja rijaliti zvezda Bojan Jovanovski, poznat po nadimku Boki 13, šefica specijalnog tužilaštva Katica Janeva i najbogatiji Makedonac Jordan Kamčev.

Bojan Jovanovski,

Snimci primopredaje novca i razgovora među ključnim igračima u ovom skandalu dodatno su uzdrmali pravosudni sistem u Sjevernoj Makedoniji. Istrage i vještačenja o ovom slučaju su u toku, ali Makedonci smatraju ne pretjerano intenzivno.

Jordan Kamčev, tajkun

Najbogatiji Makedonac, ako je vjerovati Forbsu, Jordan Kamčev pritvoren je u novembru kao osumnjičeni u slučaju “Imperija”, ali je njegov odlazak u zatvor ostao u velikoj sjenci spekulacija o sudbini bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je u međuvremenu pobjegao u Mađarsku.

Jordan Kamčev

Na sveopšte iznenađenje, Kamčev je pušten iz zatvora Šuto Orizare prije Nove godine, što je šefica specijalnog tužilaštva Katica Janeva objasnila kao ličnu odluku donijetu poslije obećanja advokata da osumnjičeni neće pobjeći iz kućnog pritvora. Početkom juna, Kamčevu je vraćen pasoš, a njegov put u Njemačku dodatno je potresao specijalno tužilaštvo jer je, navodno, odluku donijela Katica Janeva bez znanja ostatka tima iz tog tužilaštva.

Boki 13, reketaš

Bojan Jovanovski, rijaliti zvezda poznata po nadimku Boki 13, uhapšen je sredinom jula zbog iznude. Priveden je na graničnom prelazu prema Grčkoj, a osumnjičen je za reketiranje Kamčeva, kojem je navodno obećao nježniji tretman tužilaštva u zamjenu za novac. Poslije Jovanovskog, uhapšen je i skopski biznismen Zoran Mileski.

Bojan Jovanovski, 

Jovanovski se iza rešetaka našao pošto se ispostavilo da je Kamčev snimao telefonske razgovore, a nekadašnja zvijezda rijalitija mu je obećala da će slučaj “Imperija” biti zaključen ukoliko mu isplati osam miliona eura.

U jednom od razgovora, Jovanovski je Kamčevu obećao da će biti pušten iz kućnog pritvora kao i da će mu biti vraćen pasoš. Koliko to malo vjerovatno bilo u trenutku kada je Jovanovski obećao, Kamčev je manje od dva mjeseca kasnije bio kod kuće, a nešto kasnije je nakratko otputovao iz zemalje.

Luj Viton, dokaz

Jovanovski je od Kamčeva tražio osam miliona eura kako bi njegove veze u specijalnom tužilaštvu zaključile slučaj “Imperija”, ali taj novac nikada nije isplaćen. U kasnijim izvještajima pominjale su se i druge, znatno skromnije cifre, pa se osam miliona vremenom istopilo na šest, pa na četiri miliona eura.

Foto: screenshot youtube

Suštinski, jedini novac koji je u ovom zamešateljstvu promijenio vlasnika su milion eura koje je Kamčev u već čuvenoj “Luj Viton” torbi 20. februara dao Jovanovskom. Snimak primopredaje objavljen je na Jutjubu, a vidi se kako se broje i pakuju svežnjevi novčanica.

Katica Janeva, šefica specijalnog tužilaštva

Velika zvijezda političkih promjena u Sjevernoj Makedoniji i žena koja je u značajnoj mjeri zaslužna za pad vlasti VMRO-DPMNE pala je u nemilost makedonske javnosti onog trenutka kada je Bojan Jovnovski uhapšen na makedonsko-grčkoj granici. U tom trenutku, čekala je donošenje novog zakona o specijalnom tužilaštvu, sigurna da će ostati na poziciji na kojoj se nalazila.

Katica Janeva

“Sve će biti u redu”, rekao je u jednom od objavljenih razgovora Jovanovski citirajući navodne riječi Katice Janeve, a policija je odmah pokušala da joj oduzme mobilne telefone kako bi utvrdila valjanost navoda rijaliti zvijezde.

To se, međutim, pokazalo mnogo težim zadatkom no što se u prvi mah činilo, jer jedan od telefona oduzet jednom od članova porodice djevojke njenog sina. Iz telefona su, u međuvremenu, izbrisani svi podaci. Vještačenje drugog telefona je u toku.

Prema riječima druge tužiteljke, Lile Stefanove, Janeva je u aprilu rekla da aferu “Imperija” treba riještiti pogodbom. Janeva je tom prilikom navodno rekla i da osumnjičeni ne treba da idu u zatvor, već da plate državi i da se slučaj zaključi. Najavljeno je da će o slučaju “Reket” svjedočiti još jedan tužilac Burim Rustemi.

Janeva je početkom jula naredila brisanje podataka iz računara u specijalnom tužilaštvu, što je tužilaštvo prvo demantovalo, pa poslije silnog pritiska javnosti na kraju balade potvrdilo.

“Nisam jedina koja je imala bliske odnose sa Bokijem 13”.

Zoran Zaev, premijer

Afera “Reket” ozbiljno je uzdrmala vladu Zorana Zaeva, najviše zahvaljujući činjenici da je rad specijalnog tužilaštva bio glavni dokaz da je nova vlast u Sjevernoj Makedoniji odlučna da se izbori sa korupcijom. Suštinski, od mase slučajeva koje je ovo tužilaštvo pokrenula zaključena su svega četiri, što je u priličnoj mjeri uzdrmalo povjerenje Makedonaca da su se stvari suštinski promijenile nakon odlaska Gruevskog sa vlasti.

Zoran Zaev

Od početka afere, pritisak na Zaeva je konstantno rastao, pa je makedonski premijer na kraju naprosto eksplodirao i odbrusio novinarima da neće dozvoliti da vladu sruši “par kriminalaca, sujetan novinar i jedan p…”.

Nekoliko sati kasnije, Zaev je objasnio da je njegova vlada “prekinula raniju praksu pritiska na medije”, te da je od dolaska na vlast u Sjevernoj Makedoniji značajno smanjen broj napada na pripadnike LGBT populacije.

“Ako me je neko pogrešno razumio, zaista žalim i zbog toga objašnjavam. Ostajem vjeran vrijednostima o kojima sam govorio i vjeran vrijednostima za koje sam se oduvijek borio”, naveo je Zaev.

Afera je dramatično podigla tenzije na makedonskoj političkoj sceni i suštinski prekinula “medeni mjesec” vlade Zorana Zaeva, koji je poslije formiranja vlade i potpisivanja Prespanskog sporazuma kojim je okončan skoro trideset godina dug spor sa Grčkom oko imena Makedonije.

Laris Gajser, “spoljni momak”

“La verita”, ili Istina je italijanski konzervativni list koji je na svom Youtube kanalu objavio snimke primopredaje milion eura, kao i razgovore sa Jovanovskim koje je navodno snimio Kamčev. Slovi za novine bliske Mateu Salviniju, drugom čoveku italijanske vlade i ministru unutrašnjih poslova.

U seriji spekulacija koje su uslijedile, desno orijentisani list ne pretjerano ubjedljivo povezivan je sa interesima VMRO-DPMNE, te je serija tekstova posvećena reketaškoj aferi u Sjevernoj Makedoniji jednako poistovećivana sa interesima najveće makedonske opozicione stranke.

Laris Gajser

Glavni akter italijanskog djela ovog slučaja je novinar Laris Gajser, koji je u međuvremenu objavio seriju tektova o stanju na makedonskoj političkoj sceni poslije izbijanja afere “Reket”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve