Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal kojom je traženo da se dvojici prvostepeno osuđenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, tadašnjim pripadnicima Državne bezbjednosti (DB) Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, odredi “klasičan” pritvor, umjesto kućnog pritvora uz elektronski nadzor (nanogicu) u kojem su skoro dvije godine.

Foto: Reuters/Emil Vaš

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Njima je ova mjera produžena 5. aprila odlukom Specijanog suda, nakon izricanja prvostepene presude, kojom je Radonjić osuđen na 30, a Romić na 20 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo u saizvršilaštvu, odnosno jer su NN licu pripremili “teren” za ubistvo novinara.

Kako je navela Mirjana Piljić žalba tužilaštva je odbijena, i zato što “ne stoje žalbeni navodi tužilaštva”.

Apelacioni sud je utvrdio da je pravilno prvostepeni sud zaključio da okolnosti koje ukazuju na uznemirenje javnosti kao i na opasnost od bjekstva nijesu više takvog intenziteta da bi im bio određen pritvor, koji je najstroža zakonska mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenih.

“Njihovo prisustvo moguće obezbijediti sljedećom zakonskom mjerom po težini, a to je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor”, prenijela je Piljić stav Apelacionog suda.

Taj sud je u odluci ukazao da su okrivljeni proveli u pritvoru preko tri i po godine, da se skoro već dvije godine nalaze na mjeri zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor – koju nijesu zloupotrijebili, kao i da se terete da su krivično djelo izvršli 1999. godine.

Presudom Specijalnog suda od 5. aprila ove godine pored Radonjića i Romića za ubistvo Ćuruvije osuđeni su i tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić na 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak na 20 godina zatvora.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve