Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

SUD OSLOBODIO ČETNIKE: ‘Ovo je skandalozna presuda, pjevali su ‘opet će teći krvava Drina‘ i pozivali na novi rat!‘

Sud je procijenio kako tužilac nije dokazao da su pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta širili međunacionalnu mržnju

Trojica pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta iz BiH u četvrtak su oslobođena optužbi za širenje međunacionalne mržnje jer je Sud BiH ocijenio kako državno tulaštvo nije uspjelo dokazati navode iz tužbe kojom ih je teretilo za to krivično djelo.

Dušan SladojevićSlavko Aleksić i Risto Lečić bili su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje jer su u Višegradu u istočnoj Bosni 2019. godine organizovali okupljanje pripadnika četničkih pokreta iz BiH i Srbije.

Tamo su se okupili kako bi veličali četnički pokret i zločine koje su počinili njegovi pripadnici tokom Drugog svjetskog rata.

Procjena je suda kako tužilac nije dokazao da su oni tim činom i porukama koje su poslali širili međunacionalnu mržnju.

Optuženi nisu ni došli na izricanje presude, a predsjednica udruženja “Žena – žrtva rata” iz Višegrada Bakira Hasečić oslobađajuću je presudu opisala kao “groznu i skandaloznu”, ustvrdivši kako je time sud stao u odbranu četnika.

“Pjevali su ‘opet teći krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina’. Sve govori da oni ponovo pozivaju na rat, na genocid! Na, žalost, postupajući sudija ih je oslobodio odgovornosti”, kazala je Hasečić novinarima nakon izricanja presude dodajući kako očekuje da ona bude promijenjena u žalbenom postupku.

Ravnogorski četnički pokret uredno je registrovan kao nevladino udruženje u Ministarstvu pravosuđa Republike Srpske, prenosi Jutarnji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
19.12.2021-09:51 09:51

Bosanski srbi su vazda bilo zlo

nenad.mne
19.12.2021-10:08 10:08

Definitivno, LUDILO! Trebali su, onako iz rekreacije, nekoga priklati?