Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Srpski naučni savjetnik: U Crnoj Gori imate ljude koji smatraju da su Srbi, a drugi da nisu – isto kao u Ukrajini

Dr Petrović smatra da je stanovništvo u Ukrajini podijeljeno, situaciju je uporedio sa Crnom Gorom

Na temu najvažnijih događaja koji su obilježili dosadašnji tok rata u Ukrajini u Jutarnjem programu Kurir televizije govorili su član Odbora za Spoljne poslove Narodne skupštine Srbije u posjlednjem sazivu Dragan Šormaz i naučni savjetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu dr Dragan Petrović koji su imali sukob mišljenja.

Na pitanje voditelja da li se stvara nova gvozdena zavesa od Barencovog do Crnog mora, Šormaz ističe da je ona već “pala”.

Petrović je situaciji u Ukrajini uporedio sa Crnom Gorom i kazao “u Crnoj Gori imate ljude koji smatraju da su Srbi, a drugi da nisu. I u Ukrajini je takva situacija, a Amerika koristi podijeljenost Ukrajine”.

Šormaz je i podsjetio na posledice koji je ovaj rat izazvao, a njegovo izlaganje izazvalo je burnu reakciju sagovornika.

“Rusija je jednom trenutnu imala odličan odnos sa NATO paktom. Kako je Putinova vlast jačala, tako su odnosi sa NATO postajali sve gori i gori. Ovim ratom je gvozdena zavjesa pala. Rat traje dva mjeseca, nula pobjeda za Rusiju, 20.000 poginulih vojnika, 10 ubijenih generala, to se ne pamti da se u nekom ratu dogodilo. 10.000.000 izbjeglica od kojih je pet miliona van zemlje, pet miliona u zemlji. Preko 200 ubijene djece, više od 1000 djece je ranjeno i ko zna koliko njih će biti osakaćeno, preksinoć je djevojčica od tri mjeseca zajedno sa svojom mamom i bakom poginula. Zločini su na svakom koraku, zavjesa je pala i neutralnost ne postoji”, rekao je gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije Šormaz.

Dr Petrović smatra da je stanovništvo u Ukrajini podijeljeno, situaciju je uporedio sa Crnom Gorom.

“Stvari među velikim silama nisu jednostavne. Ukrajina je podijeljena zemlja i pričalo se o tome ranije. Nismo očekivali da će kroz tako kratko vrijeme doći do zatezanja, stanovništvo u Ukrajini je podijeljeno slično kao u Crnoj Gori. U Crnoj Gori imate ljude koji smatraju da su Srbi, a drugi da nisu. I u Ukrajini je takva situacija, a Amerika koristi podijeljenost Ukrajine. Poslije puča 2014. godine u Ukrajini su skinute stranke bliske Rusiji. Posljednjih par godina došlo je do radikalizacije razmišljanja Volodimira Zelenskog, to je krenulo dolaskom Džozefa Bajdena na vlast”, kaže Petrović.

Prema riječima Šormaza, ovo je ogoljeni napad Rusije.

“Mi smo rekli svoj stav i to mnogo više vrijedi od sanckija kojima treba da se pridružimo. SAD jesu partner i pokazuju da su partner Ukrajini, 13 milijardi dolara su dali pomoć Ukrajini. To je novac koji se nikada neće naplatiti. Ukrajina nije mogla da bude članica NATO i da je to željela, zbog neriješenih teritorijalnih pitanja. Svi će naoružavati Ukrajinu jer ne žele da Rusija dobije ovaj rat zato što se radi o vrjednosnim pitanjima”, kazao je Šormaz.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve