Srbija: Zbog nevakcinisanja oduzimaće se čak i roditeljsko pravo

U Srbiji neka vrsta rješenja podrazumijeva da bi dijete privremeno dobilo staratelja koji bi ga, umjesto neodgovornih roditelja, odveo na vakcine

Da li će prvaci, koji nijesu primili obavezne vakcine, sjesti u školske klupe 1. septembra? Zakon kaže i “da” i “ne”, jer je osnovno obrazovanje obavezno, ali je to i vakcinacija za određene zarazne bolesti.

Foto: Ilustracija

U Srbiji neku vrstu rješenja pominjao je nedavno i ministar prosvjete Mladen Šarčević, a podrazumijeva da bi dijete, privremeno, dobilo staratelja koji bi ga, umjesto neodgovornih roditelja, odveo na vakcine.

Sudeći po reakcijama javnosti, izjava ministra Šarčevića da će “roditeljima, u krajnjoj instanci, biti oduzimana djeca”, izazvala je burne reakcije, ali stručnjaci su ove riječi dočekali sa odobravanjem, uz napomenu da su to prve ozbiljnije mjere da se stane na put sve jačem antivakcinalnom lobiju.

– Do sada je država pokazala da je nemoćna protiv antivakcinalista, jer nema pravu strategiju – kaže za “Novosti” jedan ugledni beogradski epidemiolog, koji želi da ostane anoniman. – Sve izrečene kazne su minimalne i poznato je da sanitarni inspektori koji su zaduženi za nadzor sprovođenja vakcinacije, pišu prijave protiv nesavjesnih roditelja, ali one, uglavnom, ostaju mrtvo slovo na papiru.

Ipak, izgleda da ministrova izjava nije bila bez osnova, jer pravnici su saglasni da se zakoni dopunjuju. Dakle ono što nije definisano u slovu zakona o obrazovanju i upisu u školu, definisano je Zakonom o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, koji jasno obavezuje koje su to vakcine koje bi dijete trebalo da primi do polaska u školu.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pojašnjavaju da sud u parničnom postupku može djelimično da liši roditelje njihovog prava, odnosno da staratelj odlučuje o pravu djeteta na zdravstvenu zaštitu.

– U tom slučaju, staratelj je taj koji će odvesti dijete na vakcinaciju – kažu u Ministarstvu, što ipak ne znači da će se djeca trajno oduzimati od nesavesnih roditelja, već će ih kod ljekara voditi staratelj kojeg odredi država.

Izrečeno 119 presuda

Da bi se povećao broj vakcinisane dece, država se ne oslanja samo na strah, već je za nešto više od godinu dana izrekla 119 osuđujućih presuda roditeljima zbog neispunjavanja obaveze imunizacije dece.

– Nevakcinisano dijete u kolektivu znači rizik, naročito za dkecu koja zbog nekog osnovnog oboljenja, kao što su imunodeficijencija i maligni tumor, nijesu mogla da budu vakcinisana MMR vakcinom – kaže Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograda. – Jer, kada je reč o morbilima, jedno oboljelo dijete može da zarazi od 12 do 18 mališana u svom okruženju.

Svijest o potrebi za vakcinacijom ipak raste, a razlog je, kažu stručnjaci, strah. Podaci za posljednjih pet godina pokazuju da je nakon pada broja vakcinisane dece, od 2014. do 2016, došlo do porasta u 2017. i 2018. godini.

Obaveza

Prema zakonu, obavezne vakcine za djecu su: protiv tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, oboljenja uzrokovanih bakterijom hemofilus influence tipa B, streptokokus pneumonije, morbila, zaušaka i rubele. Interesantno je napomenuti da u skandinavskim zemljama vakcinacija nije obavezna, ali je više od 95 odsto djece cijepljeno.

Komentari

avatar