Epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je da se planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju.

Srbija uvodi PCR test i karantin za strance

On je za Tanjug naglasio da će na sljedećoj sjednici Kriznog štaba, koja će biti tokom ove nedjelje, biti precizirano na koje zemlje će se to odnositi.

Kako je naveo, Srbija sada ima bolju epidemiološku situaciju nego prije mjesec i sada to treba očuvati.

“Moraćemo to da uradimo, ali tek na osnovu sagledavanja epidemiološke situacije zemalja oko nas. Dileme nema mnogo za Brazil i Indiju, ali moramo imati dobru procjenu za evropske zemlje”, naveo je Tiodorović.

Napominje da je važno da se održe i ekonomske veze, promet ljudi i robe, ali da se mora voditi računa i o epidemiološkoj situaciji.

“Tu odluku ćemo donijeti u narednih nekoliko dana. O tome smo već razgovarali, ali nijesmo precizirali na koje zemlje će se ta mjera odnositi”, kazao je on.

Napominje da se za strance uvodi mjera obaveznog negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, i mjera izolacije od 14 dana, jer Srbija sada ima bolju situaciju što se tiče oboljelih od kovid 19, od mnogih evropskih i svjetskih zemalja.

“Trenutno smo otvoreni prema cijelom svijetu. Moramo paziti i na Južnu Ameriku, dio Azije, pa i na SAD. Moramo jasno da kažemo na koje zemlje se odnosi obavezan test, a sa kojim zemljama će ostati kao i do sada. To mora da bude pažljivo analizirano”, zaključio je on.

O ovome su ranije danas pisali mediji. Prema njegovim navodima spisak zemalja za koje će biti uveden karantin još nije sastavljen.

“Neophodno je da se u svakoj sagleda epidemiološka situacija, što se i čini, pa će se na osnovu toga donijeti odluka”, kažu u Štabu.

Srbija trenutno nema ove mjere ni za jednu zemlju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve