Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Srbija: Sud donio odluku o kreditima u švajcarskim francima – klauzula ništavna

Prema stavu suda, ona će biti ništavna ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava i sugeriše se kao privremena mjera zabrana aktiviranja hipoteke

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je danas stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima.

Prema stavu suda, ona će biti ništavna ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava i sugeriše se kao privremena mjera zabrana aktiviranja hipoteke.

Ovaj stav povodom punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverzije, obavezujući samo za sudije Vrhovnog kasacionog suda, a nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije koja se vodi pred VKS budu ukinute.

Prema stavu građanskog odjeljenja VKS, valutna klauzula se može pravno valjano ugovoriti u cilju očuvanja jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrijednosti dinarskog iznosa plasiranih i vraćenih kreditnih sredstava koja se utvrđuje indeksiranjem kursa eura.

Međutim, VKS kaže da je ništavna odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primjenom kursa švajcarskog franka, koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je prije zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posljedicama koje će nastati primjenom takve klauzule.

Ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrđenja ništavnosti klauzule o indeksaciji duga primjenom kursa CHF.

“U tom slučaju, ugovor će se izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrijednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa eura na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini odredenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja, zaključenim sa valutnom klauzulom u eurima između istog davaoca kredita i drugih korisnika kredita čije se dugovanje utvrđuje primjenom kursa evra”, navodi se u stavu VKS.

VKS je ukazao da će u parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u CHF, sud na prijedlog tužioca (korisnika kredita) odrediti privremenu mjeru kojom se davaocu kredita (banci) zabranjuje realizacija sredstava obezbjeđenja i izvršenje ugovorne obaveze korisnika kredita, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje radi realizacije sredstava obezbjeđenja.

To znači da će na prijedlog zaduženog građanina sud izdati privremenu mjeru kojom se banci zabranjuje aktiviranje hipoteke.

U slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbjeđenja duga iz kredita već pokrenut, sud, odnosno javni izvršitelj će na zahtjev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva, naveo je VKS.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve