Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su danas horepiskopa Eparhije raško-prizrenske u egzilu Nauma (Mirkovića), starješinu katakombalnog manastira prepodobnog Justina Ćelijskog u Barajevu.

Foto: Facebook

Kako Danas nezvanično saznaje, protiv vladike Nauma podnijeta je krivična prijava zbog kršenja mjera zaštite u borbi protiv koronavirusa u uslovima vanrednog stanja i izrečena mu je mjera pritvora.

Vladika Naum bi sjutra trebalo da se pojavi pred Tužilaštvom u Mladenovcu.

Prema nezvaničnim najavama, prijave će biti podnijete i protiv ostalih sveštenomonaha koji su služili liturgiju, ali protiv njih će se, navodno, voditi „redovan postupak“.

Na liturgiji u manastiru u Barajevu bilo je, kako navode izvori lista, znatno više vjernika nego što je dozvoljeno propisanim državnim mjerama, ali je poštovano pravilo o držanju razmaka.

Pripadnici MUP-a pojavili su se ispred manastira tokom liturgije, ali nijesu ulazili u crkvu. Izvori Danasa tvde da su vladici Naumu ostavili poruku da se javi u policijsku stanicu gdje su ga kasnije i uhapsili.

Više policijskih patrola sačekalo je vjernike na izlasku iz manastira i legitimisalo ih.

Dio vjernika izbjegao je policiju, jer je poslije liturgije manastir napustio preko okolnih livada i njiva, kažu izvori ovog lista.

ERP u egzilu nastao je prije deset godina kad je dio monaštva napustio Eparhiju raško-prizrensku zajedno sa sada raščinjenim i iz SPC isključenim episkopom raško-prizrenskim Artemijem (Radosavljevićem).

Vladici Artemiju, koji Saborske odluke o svom uklanjanju iz ERP, raščinjenju i druge kazne smatra nekanonskim, 2010. izrečena je i crkvena zabrana boravka na Kosovu, sa kog je protjeran uz pomoć KPS.

ERP u egzilu ima više od 30 „katakombi“ u Srbiji i širom svijeta.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments