U Sabornoj crkvi u Požarevcu, i pored strogih mjera zabrane, u četvrtak ujutru je održana liturgija sa preko 70 vjernika, objavile su “Novosti”. List dodaje da je pričest obavljena jednom kašičicom i iz jedne čaše, a neko od građana skup u crkvi prijavio je policiji koja je izašla na mjesto događaja.

Foto: N1

Kako su objavile “Novosti”, među brojnim vjernicima bilo je i starijih od 65 godina. Vjernika je bilo i ispred crkve, njih desetak, neki i sa djecom, koji su, držeći propisano odstojanje, čekali da počne pričešćivanje, pa da uđu unutra.

Pričest je, dodaju “Novosti”, obavljena iz jedne čaše i jedne kašičice, poslije čega su svim vjernicima istim ubrusom obrisana usta.

Okupljanje vjernika u Sabornoj crkvi na Veliki četvrtak, jedan građanin prijavio je policiji oko 8.45, poslije čega je u crkvu upućena patrola.

U Policijskoj upravi Požarevac za “Novosti” je rečeno da su policajci u civilu otišli na mjesto događaja i u crkvi zatekla petnaestak vjernika, koji su, kako kažu, držali propisano odstojanje.

Pošto je zabranjeno služenje liturgije u prisustvu vjernika, rečeno je da će policija u narednom periodu preduzeti zakonske mjere.

“Obavještavamo vas da smo sveštenicima dali nalog da se bogosluženje vrši u crkvi iza zatvorenih vrata, uz sasluživanje pojca i crkvenjaka. Vjernicima smo, takođe, to saopštili i uputili ih da poslije službe mogu dolaziti u crkvu uz pridržavanje svih propisanih zaštitnih mjera. Napominjemo da se Eparhija braničevska, od početka proglašenja vanrednog stanja, pridržavala svih propisanih mjera Vlade Republike Srbije”, navodi se u saopštenju Eparhije braničevske.

Patrijarh Irinej je za “TV Hram” rekao da u situaciji kad se pojavila velika zarazna bolest, koju izaziva koronavirus, Crkva sluša “mudre savjete ljudi koji poznaju tu materiju i koji su i pozvani da nas upute na način kako da se tome odupremo”.

“Jedan od tih načina u odupiranju ovom virusu jeste izbjegavanje komunikacija, blizine jedni drugima. To nisu izmišljene stvari, već dokazane, tamo gdje nije bilo obazrivosti i gdje nije slušana nauka, medicina, imamo jasne posljedice”, kazao je patrijarh u uskršnjem intervjuu za televiziju SPC “TV Hram”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve