Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Srbija potpisuje Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Sporazume o slobodnoj trgovini EAEU do sada je potpisala sa Vijetnamom, Iranom i Singapurom, a u toku su pregovori sa Egiptom i Izraelom

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić potpisaće danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) koju predvodi Ruska Federacija.

foto Printscreen

Ovim sporazumom će, kako je najavljeno, biti proširena lista proizvoda iz Srbije koji mogu da se izvoze na teritoriji EAEU bez carine, povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU zamijeniće postojeće sporazume o slobodnoj trgovini koje je Srbija imala sa Rusijom (od 2000. godine), Bjelorusijom (od 2009. godine) i Kazahstanom (od 2010. godine).

Sa Jermenijom i Kirgistanom Srbija nije imala Sporazum o slobodnoj trgovini.

Oko 95,5 odsto proizvoda proizvedenih u Srbiji moći će da se uvozi u zemlje EAEU bez plaćanja carine, navodilo je ranije ministarstvo trgovine.

Robna razmjena Srbije i država članica Evroazijske ekonomske unije prošle godine je imala vrijednost 3,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz bio 1,1 milijardu, a uvoz 2,3 milijarde.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana januara 2015. godine i zamijenila je i proširila postojeću Carinsku uniju.

Članice EAUE su Ruska Federacija, Kazahstan, Bjelorusija, Jermenija i Kirgistan sa ukupnim BDP-om od 1,9 triliona američkih dolara i tržištem od 183,8 miliona ljudi.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić će se tokom svoje posjete Moskvi sastati i sa premijerom Bjelorusije Sergejem Rumasom i predsjednikom Evroazijske razvojne banke Andrejem Beljanovim, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Potpisivanju sporazuma prisustvovaće i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je ranije rekao da je dogovoreno da srpski proizvođači neograničeno na tržište Evroazijske unije mogu da izvoze sve vrste voćnih rakija, kao i sve vrste ovčijeg i kozijeg sira.

Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka i 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira.

Sporazume o slobodnoj trgovini EAEU do sada je potpisala sa Vijetnamom, Iranom i Singapurom, a u toku su pregovori sa Egiptom i Izraelom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve