Iako se vlast, čak i predsjednik države Aleksandar Vučić prvobitno iz petnih žila trudila da negira bilo kakvu mogućnost da je ministar policije Nebojša Stefanović usljed poslovanja svog oca u sukobu interesa, sve je više podataka koji upravo potvrđuju tu tezu.

Nebojša Stefanović

Balkanska istraživačka mreža BIRN objavila je da je u maju 2019. godine visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije posjetila poznatu italijansku fabriku oružja “Bereta” a da su dio delegacije bili i tri predstavnika firme GIM, među kojima je bio i Branko Stefanović, otac ministra policije, koji je na put krenuo u svojstvu specijalnog savjetnika.

Poslije činjenica koje je BIRN objavio o posjeti Branka Stefanovića „Krušiku“ i njegovom službenom putu u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savjetnika GIM-a, ovo je još jedan od dokaza koji pokazuju povezanost oca ministra policije i tog beogradskog preduzeća za trgovinu oružjem.

Odlazak u „Beretu“ je poseban u odnosu na posjete Valjevu i Rijadu jer je Stefanović stariji ovoga puta bio dio zvanične državne delegacije MUP-a Srbija, navodi BIRN.

Ovo je direktno u suprotnosti sa tvrdnjama ministra policije Nebojše Stefanovića da njegov otac nema nikakve veze sa GIM-om i poslovima trgovine naoružanjem i vojnom opremom.

Podsjetimo, Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je nedavno da Branko Stefanović nije vlasnik, zakonski zastupnik, niti zaposlen po bilo kom osnovu u privrednom društvu GIM i da to što je GIM kupovao naoružanje od Krušika ne predstavlja sukob interesa ministra Stefanovića.

Podsjetimo radnik fabrike “Krušik” Aleksandar Obradović, proveo je više od dva mjeseca u kućnom pritvoru pošto je ukazao putem medija na moguće nepravilnosti u trgovini oružjem, otkrivši vezu Branka Stefanovića, GIM-a i Krušika u procesu prodaje oružja na stranim tržištima po povlašćenim cijenama. Tužilaštvo za organizovani kriminal je tek nedavno zatražilo od BIA i VBA da prikupe potrebna obavještenja o trgovini u valjevskom “Krušiku”.

Opozicione stranke već mjesecima traže smjenu Nebojše Stefanović zbog afere a početkom ove nedjelje i Vojislav Šešelj je na iznenađenje mnogih zatražio od premijerke da smijeni ministra policije zbog afere “Krušik”.

Komentari

avatar