Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

Srbija među 10 zemalja u svijetu sa najvećim padom demokratije

Ovaj izvještaj naglašava demokratski slom u Srbiji, jer se poslije ozbiljnih problema sa izborima 2020. ne može više smatrati demokratijom

Više od polovine demokratskih zemalja u svijetu je nazadovalo u protekloj deceniji, a Srbija je jedna od 10 država u kojima je zabilježen najveći pad demokratije, navodi se u izvještaju Međunardnog instituta za demokratiju i izbornu podršku (IDEA).

Već pet godina za redom broj zemalja koje se kreću ka autoritarizmu je otprilike tri puta veći od onih koje idu u demokratskom pravcu. Apsolutni broj demokratija se smanjuje, a od 2020. godine ni Srbija, Mali i Obala Slonovače nisu više demokratije, navodi se u izvještaju „Stanje demokratije u svijetu 2021“ objavljenom 22. novembra, prenosi EURACTIV.rs.

“Ovaj izvještaj naglašava demokratski slom u Srbiji, jer se poslije ozbiljnih problema sa izborima 2020. ne može više smatrati demokratijom. To dovodi u pitanje buduće članstvo Srbije u Evropskoj uniji”, naveo je u predgovoru izvještaja o Evropi Adam Bodnar, dekan Pravnog fakulteta poljskog Univerziteta društvenih i humanističkih nauka.

U izvještaju se podsjeća da Srbija prvi put poslije 20 godina nije više u kategoriji demokratija nego hibridnih režima.

“Srbija, koja nazaduje od 2013, konačno je postala hibridni režim 2020. Tokom tog perioda, vladajuća Srpska napredna stranka je ograničila i diskreditovala civilno društvo i uvela ograničenja slobode medija”, navodi se u izvještaju.

IDEA u dokumentu o demokratiji u Evropi navodi da je kvalitet demokratija stagnirao ili opao za protekle dvije godine, ne malim dijelom zbog pandemijske krize.

“Na Zapadnom Balkanu i drugim zemljama istočne Evrope, dugotrajne slabosti u tim novim demokratijma dodatno su pojačane pandemijom”, navodi se u izvještaju i dodaje da je legitimitet mnogih vladajućih elita u tom regionu narušen zbog njihovog nastojanja da dobiju nejednaku izbornu prednost tokom pandemije, zastrašivanja političke opozicije i nastojanja da dodatno oslabe integritet medija.

Pandemija je u zemljama Zapadnog Balkana, istočne Evrope i Kavkaza, dodaje se, uništila gradivne blokove demokratije, uključujući pravedne izbore, slobodu udruživanja i izražavanja i kontrolu vlade.

Sloboda izražavanja i medija bila je ugrožena i prije pandemije, a tokom pandemije je dodatno nazadovala, i to ne samo u autoritarnim režimima. „Opasne prakse“ kretale su se od nekooperativnog odnosa državnih zvaničnika prema novinarima do uzmenimaravanja i prijetnji medijima.

Nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, iskoristile su navodnu opasnost od dezinformacija o pandemiji za dalje gušenje slobode govora.

Vlasti u Srbiji su takođe pokušavale da ograniče pristup informacijama i kontakte novinara sa zdravstvenim radnicima, kao i da ućutkaju kritičare i spriječe izvještavanje u pandemiji.

Pandemija je takođe bila veliki test za slobodne izbore, a pojačane onlajn kampanje povećale su i značaj dezinformacija, stranog miješanja i zloupotrebe podataka.

Izborno okruženje u Srbiji 2020. odlikovale su duboke političke podele, bojkoti parlamenta i izbora i društvena polarizacija, uz „opasnu fuziju“ državnih i partijskih resursa i korišćenje komunikacije o pandemiji za dobijanje izbornih koristi.

Zbog bojkota parlamenta prije pandemije, a zatim i bojkota parlamentarnih izbora, jer su opozicione partije tražile odlaganje izbora dok se ne obezbijede jednaki i fer uslovi, Srbija je zabilježila značajan pad po kriterijumima čisti izbori, sloboda izražavanja i efikasan parlament.

Srpski parlament, dodaje su u izvještaju, nije vršio proaktivan i suštinski nadzor izvršne vlasti.

Nasilje nad ženama i porodično nasilje je povećano tokom pandemije, a Srbija je i po tom pitanju u grupi zemalja u kojima je najviše porastao broj žena koje su tražile pomoć.

U izvještaju se ističe da je više od polovine demokratija u svijetu nazadovalo u najmanje jednom aspektu demokratije u proteklih 10 godina.

Među demokratijama koje su zabilježile najveći pad od 2010, mjereno po svih 16 demokratskih kriterijuma koji su ocjenjivani u ovom izvještaju, nalaze se Srbija, Poljska, Slovenija, Mađarska, Turska, Nikaragva i Brazil.

„Broj zemalja u kojima demokratija nazaduje nikada nije bio viši nego u posljednjoj deceniji. Pošto su mnoge od tih zemalja velike, one predstavljaju više od 30% svjetske populacije. Sada 70% svjetske populacije živi ili u nedemokratskim režimima ili u zemaljama sa opadajućom demokratijom. Procenat svetskog stanovništva koji živi u jakim demokratijama je samo 9%“, navodi se u izvještaju.

Hibridni režimi sa najvećim brojem kriterijuma po kojima je 2020. zabilježen petogodišnji demokratski pad su Obala Slonovače, Gvineja, Srbija, Tanzanija, Turska i Zambija.

U Evropi ima tri hibridna režima (Srbija, Rusija i Turska), dva autoritarna režima (Azerbejdžan i Bjelorusija) i 39 demokratija.

U izvještaju se posebno ukazuje na pogoršanje demokratije u članicama EU Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji, gdje je pandemija „pogoršala bolesti nagomilane tokom protekle decenije“.

„Pandemija nas uči da nam je potrebna ne samo vakcina protiv kovida-19, nego da nam je očajno potrebna vakcinacija protiv nedemokratskih tendencija u nekim djelovima Evrope, jer se virus autoritarizma može lako proširiti“, navodi se u izvještaju.

Najnovije

BIH: Djevojka ošamarila Draška Stanivukovića na koncertu Bajage

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković oglasio se povodom incidenta koji se dogodio sinoć na koncertu Momčila Bajagića Bajage kada ga je jedna devojka ošamarila. „Što se...

Vučinić: Radnička partija podržava protest policijskih službenika

Radnička partija, kao istinski borac za prava radnika, podržava protest pripadnika policijske službe zbog nezavidnog položaja u kojem se nalaze, poručio je poslanik te...

Sjednica Vlade sjutra u 12 sati

Vlada Crne Gore održaće 11. sjednicu u petak, 8. jula 2022. godine, sa početkom u 12 sati. Sjednicu na kojoj je najavljena rasprava i izjašnjavanje...

Građanke i građani Budve neće svojim ćutanjem davati legitimitet najavljenoj izdaji

Povodom najavljene izdaje državnih interesa Crne Gore predsjednika Vlade Dritana Abazovića i otvorene kolaboracije sa kleronacionalističkim krugovima Srbije i podružnicama Srpskog sveta iz Crne Gore, GI...

Help počeo raspodjelu paketa pomoći za izbjeglice iz Ukrajine

Raspodjela 400 paketa pomoći za ukrajinske izbjeglice koje su spas od rata pronašli u Crnoj Gori, započela je u Podgorici, gdje će biti podijeljno...

Najčitanije

Povezano

Picula: Beograd se lakše solidariše sa agresorom, nego sa žrtvom

Proces proširenja Evropske unije je politički i zato je važno da se pojedine države kandidati, poput Srbije, usaglašavaju i sinhronizuju sa politikama EU, rekao...

Srbija: Crnogorski državljanin uhapšen zbog krijumčarenja srebra, parfema, nakita i odjeće

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Odjeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Regionalnim centrom granične policije prema Bugarskoj i carinskim službenicima na...

Evropski parlament usvojio Rezoluciju kojom se poziva na međusobno priznanje Srbije i Kosova

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba biti "zasnovan na međusobnom priznanju". Ovo je...

Pogledajte nevrijeme u Srbiji: Ulice kao podivljale rijeke, desetine ljudi evakuisano, grom izazvao 20 požara

Na teritoriji cijele Srbije pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a imali su 91 intervenciju, od toga 20 požara, od kojih je većina bila prouzrokovana...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
23.11.2021-17:43 17:43

Ma jel moguce, Pizdousti Belivucic im u srbistanu svakodnevno soli pamet kako su oni najrazvijeniji i najuspjesiji u odnosu na cijelu EU pa su cak i svajcarci poceli da im zavide na standardu. A ove robove iz Vijetnama sto zive po pacovskim rupama i rade u rudnicima Srbije kako kaze Pizdousti su samo novosti i pokusaj onih koji ne vole srbistan da im ocrne vec crni i necasni obraz. Hvala na paznji.