Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Srbija je velika i bez Kosova

''Deca komunizma'', današnji kvazi nacionalisti i lažne patriote, nisu ideološki zaslepljeni, već iz čistog vlastodržačkog interesa prodaju građanima maglu u vidu navodne odbrane Kosova, optužujući srpskog ''Boga Marsa'' Vučića za izdaju, pod Miloševićem izgubljene Južne srpske pokrajine.

Piše: Milojko Pantić

Ako su „deca komunizma“, koja danas vladaju Srbijom, išta naučili od svojih očeva i dedova, onda je to način propagandnog pranja mozgova, ionako sluđenom i zastrašenom narodu od siromaštva, bede ratova i kriminala.

Najnovije nedelo vlasti u tom smislu, njeno i „njene“ opozicije je, nezapamćeno licemerstvo i prodavanje magle građanima u vezi Kosova.

U nekadašnjim sredstvima informisanja, današnjim medijima, u toku je izrežirano verbalno ratovanje oko bivše Južne srpske pokrajine. Na ulicama i trgovima srpskih gradova ratuje se protestnim šetnjama, plakatima i grafitima. A cilj vlasti i navodnih „ustavobranitelja“ je isti.

Po principu „Sjaši Kurta da uzjaše Murta“, oni žele da sačuvaju nacionalističku vlast bez odgovornosti, zamajavanjem ljudi tako, što jedni kao brane Kosovo, a drugi kao priznaju tu nezavisnu državu.

Sad se tek vidi koliko je Zoran Đinđić bio u pravu, kada je na primedbe da se posle 5. oktobra 2000. stanje u Srbiji sporo menja, da se obećane reforme ne sprovode a mnoge stvari rade protivzakonito, ovako odgovarao: „Ljudi, mi smo smenili Miloševića ali su nam vezane i noge i ruke, jer su i dalje na delu njegov Ustav i njegovi zakoni. A mi nemamo većinu u parlamentu da to promenimo“.

A posle Đinđićevog streljanja, oktroisanim tzv. Koštuničinim ustavom, umesto da se napravi otklon od Miloševićeve ratne politike, nacionalisti su Srbiju definitivno uzeli pod svoje.

Vezali su joj i noge i ruke na kvaran način.

U najvišem pravnom aktu, u uvodnom delu ili pravno neobavezujućoj tzv. preambuli, napisali su da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, odnosno da je nekadašnja „Srbija iz tri dela i dalje cela“.

Miloševićevo ratovanje za Kosovo, zbog čega smo bombardovani, kao i njegovo proglašenje pobede nad NATO-paktom, tim aktom su ozvaničeni.

Kao da kapitulacija u vidu potpisivanja sporazuma u Kumanovu, kolokvijalno nazvanim „Rezolucijom 1244“ i ne postoji.

„Deca komunizma“, današnji kvazi nacionalisti i lažne patriote, nisu ideološki zaslepljeni, već iz čistog vlastodržačkog interesa prodaju građanima maglu u vidu navodne odbrane Kosova, optužujući srpskog „Boga Marsa“ Vučića za izdaju, pod Miloševićem izgubljene Južne srpske pokrajine.

I jedni i drugi dobro znaju da se Kosovo nije otcepilo već ga je Milošević svojom ratnom politikom amputirao.

Prvo nasilnom promenom Ustava u vreme Jugoslavije a potom i proterivanjem i ubijanjem Albanaca da bi na njihovo mesto uselio Srbe iz Hrvatske. Navodnom odbranom „Koštuničinog ustava“ ustavobranitelji, razne Dveri, zavetnice, DSS i narodnjaci, zapravo brane ratni pokušaj Miloševića da protera Albance sa Kosova.

Za njih ne postoje ubijeni albanski civili u masovnim grobnicama oko Beograda, niti „hladnjače“ sa ubijenim ženama i decom bačene u Dunav. Oni bi ponovo iz svojih poslaničkih fotelja, poveli Srbe u rat za mitološku „Svetu srpsku zemlju“.

I dalje bi na Kosovu vršili „analizu krvi i porekla“, noževima i pištoljima. Ne žele promenu političkog sistema koji je državu doveo do sloma, već samo promenu vlasti. I ne pada im na pamet da optuže Vučića za svakodnevno kršenje Ustava Srbije.

Traže da raspiše izbore i podnese ostavku, kao da se u zemlji u kojoj je ukinuta politika može išta promeniti političkim sredstvima. A to šta u toj priči oko Kosova radi bivši fudbalski huligan na položaju predsednika, posebna je priča.

Svaki put posle neovlašćenih i protivustavnih razgovora sa premijerom Kosova Kurtijem, on izjavljuje da nikada neće potpisati nezavisnost i prijem Kosova u Ujedinjene nacije ali uvek ističe da u pregovorima insistira na formiranju Zajednice srpskih opština. Kao da će se ta Zajednica formirati u Srbiji a ne u nezavisnoj državi Kosovo?

Namera je providna, ZSO bi bila srpska država na Kosovu. A njegove laži o tome da Srbi južno od Ibra žive u logorskim žicama demantovao je predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić izjavom da na Brezovici nema etničkih sukoba, već buja suživot.

Posebnu ulogu u ovoj priči o Kosovu ima SPC sa svojim litijama i molebanima za spas Kosova i srpstva uopšte. Crkveni velikodostojnici su daleko od izvornog hrišćanstva koliko i Vučić od demokratije.

Njima je najbolju poruku uputio neki agnostik koji je negde napisao: „Bog nas je stvorio i hvala mu na tome, ali neka nas ostavi na miru, a ne da preko svojih administratora (popova) na zemlji, stalno izaziva borbe dobra i zla među ljudima“.

Na opštu žalost, Srbija danas nema čoveka takve moralne, intelektualne i državničke snage, koji bi Srbima, kao Šarl de Gol Francuzima, posle krvavog rata, priznajući nezavisnost Alžira 1962. rekao, parafraziram: „Srbija je velika i bez Kosova“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Postovalac
29.03.2023-10:34 10:34

Rado citam tekstove gospodina Pantica. Vrlo realno i kriticki analizira odnos Srbije, tj. Vucica, i Kosova. Sve sto kaze je na svom mjestu, ne dozvoljava da se sa njim manipulise.. Rijedak Srbin koji se ne boji da stvari kaze otvoreno. Kod njega je istina na prvom mjestu. Nadam se da imate, svoje, citatelje u Srbiji. Lijep pozdrav, do sljedeceg, vaseg, teksta

Mićko
29.03.2023-10:55 10:55

Bravo gospodine Pantiću, izvanredan tekst!

Doclea
29.03.2023-16:38 16:38

Najači komentaor ne samo na aktuelno no na sve portale obozavamo ga zato treba da pise jos česće. I da mu se poveca honorar male su penzije u Srbiji.Malo vece no kod nas .E viva Milojko.