Lider opozicionih Dveri Boško Obradović saopštio je danas da prekida štrajk glađu, navodeći da su on i Ivan Kostić ispunili svoj cilj, jer su ukazali na nedemokratsko stanje u Srbiji.

foto Dušan Komarčević, RFE/RL

Obradović i poslanik i funkcioner Dveri Ivan Kostić štrajkovali su glađu na stepeništu ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

Obradović je štrajk počeo 10. maja, zahtijevajući da vlast u Srbiji pozove opoziciju na dijalog i da za šest mjeseci pomeri parlamentarne i lokalne izbore koji su zakazani za 21. jun. Kostić mu se pridružio dva dana kasnije.

Obradović je poslije 11 dana štrajka glađu naveo da će poslije odmora pristupiti izradi političkog manifesta u kojem će pozvati građane na odbranu Ustava, slobodu medija i demokratskih izbora, kao i očuvanje Kosova.

“Nastavljamo aktivnu bojkot kampanju i potvrđujemo riješenost da ćemo bojkotavti sve izbore. Ono što nas uznemirava je ćutanje najviših pravosudnih institucija, ćuti Ustavni sud, a na stolu imaju inicijative za ocjenjivanje ustavnosti izbornog procesa. Drugih 50 i više zemalja odložilo je izborne aktivnosti”, naveo je Obradović na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije.

On je pozvao sve kolege iz opozicije da nastave aktivnu bojkot kampanju i za omogućavanje uslova za slobodne i poštene izbore u nekom drugom terminu, na koje kao ujedinjena srpska opozicija zajedno treba da izađe.

Nakon što je Obradović otpočeo štrajk glađu, to su učinili i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović i Sandra Božić, zahtijevajući da se tužilaštvo oglasi o incidentu u kojem su 8. maja učestvovali Boško Obradović i poslanici i simpatizeri njegovog pokreta.

Oni su tada na stepenicama parlamenta pokušali da onemoguće ulaz ministrima i poslanicima, kada je pocepan sako poslaniku SNS Marijanu Rističeviću.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve