Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Spremna i sedma tužba: Suđenje SPC u Londonu zbog seksualnog zlostavljanja

To je Danasu potvrdio đakon Bojan Jovanović, inače jedan od tužitelja, koji godinama ukazuje na dešavanja u SPC, ali zbog zaštite tužitelja, koji su već bili izloženi prijetnjama i drugim provokacijama, on nije mogao da kaže više detalja tužbenog postupka

Srpska pravoslavna crkva (SPC) naći će se narednih dana pred organima Visokog suda u Londonu, saznaje Danas.

Zasijedanje Sabora SPC/Tanjug/Dimitrije Goll

To je Danasu potvrdio đakon Bojan Jovanović, inače jedan od tužitelja, koji godinama ukazuje na dešavanja u SPC, ali zbog zaštite tužitelja, koji su već bili izloženi prijetnjama i drugim provokacijama, on nije mogao da kaže više detalja tužbenog postupka.

Kako Danas podsjeća, zasad je sud u Londonu ovjerio šest tužbi u kojima se SPC tereti zbog seksualnog zlostavljanja i pedofilije. Prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, a u pitanju je šest tužitelja – dva đakona, i dvije žene, kao i porodica 19-godišnjeg bogoslova Milića Blaževića, koji je preminuo 1999. a za čiju smrt njegova majka krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu.

– Obrađena je obimna dokumentacija, te je bilo potrebno pokrenuti izvjesne radnje, uključiti dodatna mišljenja i nalaze vještaka. Sada se ubrzano radi i na podnošenju zahtjeva Visokom sudu u Londonu za uvođenje novog dokaznog materijala u tužbeni postupak. Naročito će sedma tužba koja će SPC-u biti najavljena narednih dana pridobiti pažnju javnosti – ukazuje Jovanović.

Kako naglašava, SPC nije pokazala nikakvu spremnost za saradnju, pa i pored javnog priznanja odbija da prihvati odgovornost za pedofiliju, smrt djeteta u manastiru, kao i druga seksualna napastvovanja od strane njenih službenika, „a što su dobro znali i vješto prikrivali decenijama unazad“.

– Tako da SPC čvrsto stoji na temelju svoje nacionalne i svetosavske paradigme da se ne smije zaboraviti nijedan Srbin koji ima dušu, odnosno pare i koji može otkupiti svoje grehove, dok su svi drugi koji im nijesu po duhovnoj i političkoj teoriji podobni naročito ako na svojoj bezdušnoj duši nose biljeg da su zlostavljani od strane klera SPC. S druge strane imate bolešljivu Srbiju, koja je postala poligon za uvježbavanje bezbrojnih ćata koji služe banani državi i režimu beznacionalnog legitimiteta, koji preko režimskih medija dijele upute, mišljenja i ocjene usput tamenći krdo jaganjaca u svojim đavoljim misijama. Sa takvom beskarakternom političkom kastom teško da možete razgovarati ozbiljno. Ovdje još nikome nije jasna težina budućeg procesa – ukazuje Jovanović.

On je još 2015. godine u javnost izašao sa tvrdnjama da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dječake. Takođe, majka studenta bogoslova Milića Božinovića tvrdi da je njen sin ubijen nakon što je odbio Kačavendu, iako u službenom izvještaju policije piše da se mladić ubio tako što je aktivirao bombu u manastiru u Šekovićima.

Pomoć akademika

„Bili smo prinuđeni da tražimo pomoć stručnjaka koji će visokom sudu u Londonu, ali i drugim ustanovama civilizovanog svijeta predočiti objektivno stanje stvari. Timu advokata iz Beograda i Londona koji zastupaju žrtve pedofila iz SPC i njihovih pomagača, priključio se akademik sa jednog od prestižnih londonskih univerziteta. On će se javnosti obratiti sam, tako da neću otkrivati njegovo ime. Njegove oblasti su otcjepljenje i dinamika razvoja zemalja nakon konflikta, integracija političkih partija u Srbiji sa EU, naracija negiranja zločina u poslijeratnom periodu“, ističe Bojan Jovanović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve