Zvuči kao zaplet nekakve političke satire koji je odbačen zato što su scenaristi pretjerali.

U najnovijoj epizodi – predsjednica je izjavila nešto što je nemoguće provjeriti i susjednu zemlju proglasila bezbjednosnim rizikom i utočištem hiljada islamskih terorista, piše BBC.

Džamija u Počitelju, u Hercegovini/Getty images

Nakon kritika, obavještajna služba joj priskače u pomoć – i pokušava da činjenice prilagodi njenim riječima.

Čovjek bi pomislio da bi se scenaristi američke satire Potpredsjednica slatko nasmijali, a zatim odbacili ovu ideju.

Ali malo se ko smije u Bosni i Hercegovini. Predsjedništvo BiH naložilo je ministarstvu spoljnih poslova da uloži diplomatsku protestnu notu Hrvatskoj.

Nije poznato šta će tačno pisati u noti, ali je vrlo vjerovatno da će biti teških riieči o navodnom ponašanju hrvatske Sigurnosne-obavještajne agencije (SOA).

Naoružavanje islamista?

Čak i po standardima Zapadnog Balkana, tvrdnje su potpuno skandalozne.

Prošlog mjeseca je nezavisni informativni portal Žurnal iz Sarajeva objavio razgovore sa Bošnjacima koji kažu da je SOA pokušala da ih ubijedi da prokrijumčare oružje do mjesta povezanih sa pokretom selefija u Bosni.

„Otkriće” tog oružja potvrdilo bi tako izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović – prije dvije godine ona je rekla da u BiH postoji 10.000 ljudi sa „veoma radikalnom retorikom i namjerama”. Izjava je naišla na brojne kritike.

Kolinda Grabar-Kitarović je izabrana za hrvatsku predsjednicu u januaru 2015. godine/AFP

Otuda ne iznenađuje da su navodi Žurnala izazvali burne reakcije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je tokom posjete bosanskom gradu Neumu članak nazvao „kreativnom manipulacijom”.

SOA je tvrdnje okarakterisala kao „lažne i zlonamjerne”, mada je potvrdila da su njeni pripadnici bili u kontaktu sa građanima BiH citiranim u članku.

U međuvremenu, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić brže-bolje je preuzeo zasluge za sprečavanje „nameštaljke” koja bi ukaljala međunarodni ugled njegove zemlje.

„Cilj je bio da se izvrši diskreditacija BiH, da se ona predstavi kao teroristička država i ozbiljna prijetnja za region i Evropu”, rekao je on.

Djelovalo je logično kad je bosanski državni tužilac preuzeo da istraži te navode. Sve dok se nije ispostavilo da je meta istrage upravo Mektić.

Tužilac je osumnjičio ministra bezbjednosti za otkrivanje povjerljivih informacija i davanje lažnih izjava. Mektić je istragu nazvao „farsom”.

Opšta zbunjenost bi ovdje bila prirodna reakcija. Ali građani BiH dobro znaju da su optužbe i kontra-optužbe sastavni dio neprijatne nacionalne političke igre koja traje otkako je Dejtonskim sporazumom 1995. godine okončan krvavi rat.

Džamija u centralnoj BiH uništena tokom sukoba sa hrvatskim snagama/AFP

Nacionalistički orijentisani političari u BiH i dalje zagovaraju ideju secesije – i održavaju čvrste veze sa strankama u Hrvatskoj i Srbiji. Vladajuća HDZ u Hrvatskoj ima veoma uticajnu sestrinsku organizacija preko granice u Bosni.

„Više su na strani Hrvatske nego rođene zemlje”, kaže Ivana Marić, nezavisna politička analitičarka iz Sarajeva.

Marić kaže da uopšte „nije nemoguće” da je SOA bila upletena u zavjeru, baš kao što to tvrdi Žurnal. Ona ističe da je Slovenija nedavno povukla ambasadora iz Zagreba protestujući zbog aktivnosti hrvatske obavještajne agencije.

„SOA zna da ima partnere u Bosni koji će joj pomoći”, kaže ona. Ali Marić smatra da pravi problem leži u političarima koji potpiruju etničke tenzije da bi zavadili, vladali i zaradili.

„Svima njima ovo treba. To je igra koju političari sve vrijeme igraju – pozitivac/negativac, pretvaraju se da ima mnogo neprijatelja i da ne moraju ništa da rade za glasače.”

Bošnjaci u molitvi: tokom devedesetih bili su u ratu sa Srbima i Hrvatima/Getty images

Novinar Žurnala Avid Avdić kaže da je njegova priča posljedica višemjesečnog istraživanja, ali da državni tužilac nije pokazao interesovanje za dokaze koje je on sakupio. On za to krivi nacionalističku politiku.

„Mi već godinama upozoravamo da naše komšije, Hrvatska i Srbija, kontrolišu ključne institucije u Bosni. Saslušali su me u tužilaštvu, ali mi nijesu postavili ni jedno jedino pitanje u vezi sa ovim slučajem.”

Rat riječima

Interesovanje medija za aferu je počelo da jenjava, ali je predsjedništvo BiH očigledno odlučilo da oživi spor naloživši ministarstvu spoljnih poslova da uputi protestnu notu.

Avid Avdić kaže da je to zbog informacija koje obavještajna agencija BiH ima.

„Vjerovatno su došli do nekih informacija koje smatraju značajnim”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Nebojša Regoje za BBC.

„Ne očekujem ozbiljne posljedice kad su u pitanju diplomatski odnosi ili saradnja u bilo kom sektoru – uključujući i bezbjednosni”, kaže on.

Drugim riječima, sve po starom. Najnovija epizoda je možda bila zbunjujuća za autsajdere – ali za umorne gledaoce u BiH, ona je samo deo naizgled beskrajne epopeje.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve