Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Spoljnopolitički odbor EP traži od Srbije uvođenje sankcija Rusiji i međusobno priznanje sa Kosovom

U jednom od amandmana koji je ušao u konačan tekst, radi nastavka evropskog puta traži se normalizacija odnosa sa Kosovom i od Beograda i Prištine se očekuje potpisivanje pravno obavezujećeg sporazuma zasnovanog na međusobnom priznanju

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je u utorak nacrt Izvještaja o Srbiji koji je pripremio izvjestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik kojim se od Srbije traži hitno uvođenje sankcija Rusiji. Izražena je zabrinutost zbog toga što je Srbija među malobrojnim zemljama Evrope koja se nije uskladila sa pozicijom EU, ali i zbog činjenice da je po usklađenosti na posljednjem mjestu u regionu.

Takođe, u jednom od amandmana koji je ušao u konačan tekst, radi nastavka evropskog puta traži se normalizacija odnosa sa Kosovom i od Beograda i Prištine se očekuje potpisivanje pravno obavezujećeg sporazuma zasnovanog na međusobnom priznanju.

Od 58 prisutnih članova Odbora, njih 50 je glasalo za ovaj dokument, pet je bilo protiv i troje uzdržanih.

U izjavi koju je dao nakon usvajanja u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta izvjestilac Vladimir Bilčik je ocijenio da je ovim izvještajem upućen jasan poziv Srbiji da naprave odlučan izbor.

Prema njegovim riječima ovo nije ultimatum, “ali srpskim vlastima mora da bude jasno šta očekujemo od njih i Srbija treba da napravi odlučan izbor i bude na pravoj strani istorije“.

Bilčik ističe i da je zahtjev za međusobno priznanje Beograda i Prištine ušlo u izvještaj o Srbiji, da Evropski parlament nema moć da natjera nekoga da prizna Kosovo i da se, kad je riječ o Kosovu mora razgovarati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
14.06.2022-19:20 19:20

Hahahah ! Pizdousta gnjidice, mislim da ti je doslo jaje do dna guzice. Nema vise cile mile. Sada ces morati da kazes tvom voljenom Putku kojem bezuslovno lizes guzu “dasvidanija ” Inace ti EU i USA zatvaraju cesmu investicija i fondova vrijednih mnogo milijardi Eura svake godine.
Biraj pederu kako rado samog sebe predstavljas u javnosti kada zelis da izigravas zrtvu ili Putkovu sargarepu ili zapadne milijarde.
Mislim da na kraju krajeva bilo sta da odlucis Pizdousta gnjido da ce tvoj kraj biti mnogo tragicniji nego Milosevicev, Mledicev i Karadzicev zajedno.
Zivi bili pa vidjeli.