Bezbjednosno-informativna agencija Srbije potvrdila je RTS-u autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban daje novac navodno srpskom agentu.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je za RTS da je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obavještajac. Na pitanje da li je na snimku srpski agent, pripadnik BIA ili VBA, ili neke druge institucije, Željski je juče istakao da u ovom trenutku ne bi širio tu priču.

“Naše službe kako civilna, tako i vojna, su veoma intenzivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsjednik Srbije nakon Savjeta za bezbjednost koji će biti održan sjutra”, dodao je Željski.

Podsjetio je da je BIA dužna da radi isključivo u interesu samo svoje zemlje, a ne drugih zemalja.

“Veoma je važno naglasiti u ovom trenutku da obavještajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de fakto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvijek u međunarodnim odnosima i politici očekivano”, objasnio je Željski.

Naglasio je da su oni tu da se takvim oblicima bez izuzetka suprotstave.

“Sve mjere koje su u nadležnosti BIA i VBA u ovom konkretnom slučaju se veoma intenzivno preduzimaju i biće preduzete na tom profesionalnom planu maksimalno odgovorno i blagovremeno”, dodao je Željski.

“O tim mjerama, kao i mjerama koje će svakako naša država na političkom planu preduzeti će sjutra detaljnije govoriti predsjednik Srbije”, zaključio je Željski.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče u skupštinskom holu da se rano jutros vidjela sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je on, kao vrhovni komandant Vojske, naložio VBA da istraži aferu. Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Vučić prikuplja informacije, dodavši da očekuje da u toku četvrtka dana pozove i okupi sve šefove obavještajnih i kontraobavještajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije.

Beogradski Blic iznosi pretpostavku da je snimak na kojem se vidi ruski obavještajac Georgije Kleban kako podmićuje srpskog bezbjednjaka, najvjerovatnije pustila američka služba.

Kako navode, bilo je preko 50 pokušaja da snimak ugleda svjetlost dana, ali je ruska služba svaki do sada uspešno osujetila.

“Svaki od sajtova koji je objavio snimak bio je oboren u rekordnom roku”, naveo je izvor lista.

Na video snimku koji je postavljen na Youtube-u vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu u Zemunu.

Jednom od njih lice je blurovano kako bi mu se zaštitio identitet i za njega se tvrdi da je srpski zvaničnik, “agent, oficir”, a drugi koji mu daje novac je Georgij Kleban, potpukovnik ruske vojske koji je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu ove godine.

Oglasio se Kremlj

Povodom istrage o snimku na kojem se vidi ruski obavještajac kako navodno predaje novac srpskom agentu, oglasio se Kremlj.”Odnosi sa Srbijom su partnerski, bratskog karaktera. Ništa ne može da utiče na to”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.”Mi ne znamo o kakvom incidentu je riječ i da to tek treba da bude utvrđeno”, rekao je Peskov, prenosi Tass.To nije pitanje kojim se bavi predsjedništvo, dodao je portparol Kremlja.Ministarstvo vanjskih poslova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova ocijenila je da je snimak u kom navodno ruski obavještajac podmićuje „srpskog agenta“, a o kom je izvještavao Radio Slobodna Evropa (RSE), provokacija uoči sastanka na najvišem nivou, prenosi Interfaks.

„Već smo navikli da se nedjelju ili nekoliko dana pred susrete na visokom ili najvišem nivou pojavljuju zanimljive priče, koje se predstavljaju kao senzacije. A onda prolazi vrijeme i sve se to dezavuiše ili se dokaže da su loše isplanirane provokacije“, navodi Zaharova, a prenosi Interfaks.

Predsjednik Vučić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom nakon jučerašnjih reakcija javnosti na objavljivanje spomenutog video snimka, a jedna od tema sastanka bila je priprema radne posjete predsjednika Vučića Ruskoj Federaciji 4. decembra 2019. i njegovog razgovora sa predsjednikom Putinom, saopšteno je iz Predsjedništva.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve