Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

SPC priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

Liturgija održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je na današnjoj zajedničkoj liturgiji SPC i MPC – OA u Skoplju priznao autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je u svom govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obavještene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

Patrijarh SPC Porfirije očekuje da sve pomjesne crkve prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

“Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge pomjesne crkve dočekati autokefalnost MPC – OA”, rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgija je održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija.

Makedonski poglavar Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.

Današnja zajednička liturgija u Skoplju nastavak je otopljavanja odnosa dvije crkve, započetog zajedničkom liturgijom u četvrtak prošle nedelje u hramu Sv. Save u Beogradu.

Obje zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao istorijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-ogodišnjeg raskola između SPC i MPC-OA i obnavljanje kanonskog i evharistijskog opštenja.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
hercegovac
24.05.2022-22:15 22:15

Ovo je velika stvar i čestitke MPC i pravoslavnim Makedoncima. Nadam se da je ovo tek početak i da će i Crnoj Gori da se desi isto, da Crnogorci budu svoji na svome.