Sobranje promijenilo ime države u Republika Sjeverna Makedonija

Sobranje Makedonije usvojilo je večeras amandman na Ustav kojim je promijenjeno ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno sa Grčkom da bi se okončao višedecenijski spor.

Osamdeset jedan poslanik je glasao za amandman, dok su predstavnici opozicionog VMRO-DPMNE, koji su protiv pomenutog sporazuma, bojkotovali glasanje.

Za usvajanje amandmana bila je potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika u Sobranju koje ima 120 poslanika.

Makedonski premijer Zoran Zaev postigao je tokom dana dogovor sa opozicionim krilom Bese i obezbijedio dvotrećinsku većinu za finalno izglasavanje ustavnih amadmana.

“Svi se zalažemo da taj identitet, koji je bio osporavan, konačno bude zagarantovan. Albanci su to uradili i na referendumu i podrškom Dogovora iz Prespe, a istovremeno i mi Makedonci nemamo namjeru da preinačimo bilo čije etničko osjećanje ili pripadnost. To su ljudske vrijednosti i prava”, rekao je Zaev u četvrtak.

U međuvremenu, pred zgradom Sobranja nekoliko dana se održavaju protesti na kojima okupljeni građani traže da se Ustav ne mijenja i da ime države ostane kao i do sada – Republika Makedonija.

Opoziciona stranka VMRO DPMNE ne učestvuje na sjednici Sobranja, a njen lider Hristijan Mickoski od srede, 9. januara, se priključio protestu pred parlamentom.

    Inače, prvi amandman koji je predložila Vlada odnosi se na promjenu riječi “Republika Makedonija” riječima “Republika Sjeverna Makedonija” u cijelom tekstu Ustava.

 

Drugi amandman se odnosi na odluke i proglas ASNOM-a (Antifašističko Sobranje narodnog oslobođenja Makedonije) iz 1944. godine, kojima se dodaje i Ohridski okvirni ugovor iz 2001 godine.

Treći predviđa da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susjednih država.

U četvrtom amandmanu se navodi da Republika štiti, garantuje i njeguje kulturno nasljeđe makedonskog naroda, kao i pripadnike koji žive u inostranstvu.

Zajedno sa amandmanima, Vlada je dostavila Sobranju i ustavni zakon o njihovom sprovođenju, u kome se, između ostalog, navodi da, ukoliko Grčka ne ratifikuje Dogovor, amandmani ne stupaju na snagu, kao i to da će državljanstvo biti “makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije”.

izvor slobodnaevropa.org

Komentari

avatar