Više stotina slovenačkih seljaka je protestovalo u mjestu Velike Lašče, južno od Ljubljane, protiv vladine politike prema divljim životinjama koje im, kako su rekli, čine veliku štetu.

Ilustracija/Pixabay

Najavili su da će se okupljati svake subote širom Slovenije ako vlada ne preduzme nešto protiv, tvrde seljaci, prevelikog broja medvjeda i vukova, prenijela je Hina.

On uz to traže ostavku ministra za okolinu Simona Zajeca jer ga smatraju odgovornim za svoj problem.

“Politika prema divljim životinjama je u posljednjih dvadeset godina dovela do katastrofalnog stanja. Ranije je proizvodnja hrane imala prednost pred zaštićenim divljim zvijerima, a lovci su nagrađivani za odstrijel, ali danas je drugačije”, rekao je predsjednik Seljačkog sindikata Slovenije (SKS) Anton Medved, organizator protesta.

Dodao je da bi država morala osigurati povećani odstrijel medvjeda i vukova koji nanose štetu stočarima i plaše stanovništvo.

Jedan od desetak zahtjeva vladi je isplata posebnih subvencija seljacima na području gdje žive vukovi i medvjedi na ime “smanjenog kvaliteta života”.

Na jednom od transprenata je danas pisalo “Neka odstupi ministar Zajec, a ako ne, onda neka ode (premijer) Šarec”.

Nekoliko posljednjih nedjelja se dogoio niz napada vukova na ovce i koze.

Seljački sindikat već duže upozorava i na problem širenja staništa medvjeda. Po nekim procjenama, u Sloveniji živi oko 1.200 primjeraka smeđeg medvjeda.

Skup je podržala desničarska opozicija čiji su predstavnici došli na skup. Zahtjeve seljaka podržava i bivši premijer Janez Janša, čelnik opozicione Slovenačke demokratske stranke.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments