Slovenački premijer Marjan Šarec sazvao je hitnu sjednicu slovenačkog Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u Sloveniji.

Foto: Ilustracija/EPA

Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova, a slovenačka ambasadorka povučena na kosultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA, a prenosi Hina.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku zvaničnicu Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenačkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa “špijunskom aferom” na razgovor na slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu slovenačka ambasadorka u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer “zabrinut zbog pokušaja uticaja hrvatskih predstavnika na izvještavanj televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe”, te da je riječ o “ozbiljnim navodima” koji zahtijevaju “odgovarajuća pojašnjenja”. Takvi su pritisci na medije “nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokratije”, navode u Šarčevom kabinetu, prenosi FENA.

Spomenuta je televizijska stanica juče je objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik Styrije za Hrvatsku, pokušao da spriječi objavu njihove priče o upletenosti hrvatskih obavještajaca u tajno snimanje slovenačkih zvaničnika i sudija u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi da prizna.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve