Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Slovenija upisala partizanske pjesme u registar nematerijalne kulturne baštine

Slovenske partizanske pjesme pojavile su se tokom Drugog svjetskog rata, a nakon rata nastala je bogata produkcija skladbi partizanskih pjesama pisanih za govore

Partizanske pjesme nedavno su upisane u registar nematerijalne kulturne baštine Slovenije, prenijeli su mediji.

Slovenske partizanske pjesme pojavile su se tokom Drugog svjetskog rata, a nakon rata nastala je bogata produkcija skladbi partizanskih pjesama pisanih za govore.

Inicijativu za upis partizanskih pjesama u registar slovenske nematerijalne baštine dao je Partizanski zbor koji djeluje kao udruženje u Ljubljani.

U registar je uvršteno stotinjak pjesama s ciljem da budu sačuvane za buduće generacije.

U saopštenju slovenskog ministarstva kulture navodi se da slovenske partizanske pjesme potiču od narodnih borbenih pjesama, a nastale su tokom Drugog svjetskog rata.

U početku su partizanske, kao i borbene, patriotske, radničke i revolucionarne pjesme pjevale grupe partizanskih boraca koji su bili dio pozorišnih ili kulturnih grupa koje su nastupale na kulturnim manifestacijama u partizanskim jedinicama ili na oslobođenim teritorijama.

Poslije Drugog svjetskog rata, partizanske pjesme bile su stub državne muzičke produkcije i dio formalnog obrazovanja.

Nakon 1991., te pjesme su izvođene uglavnom na neformalnim mjestima, ali su u proteklih nekoliko godina brojni govori i pjevačke grupe iznova otkrili partizanske pjesme i njihov kulturološki potencijal.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Oscar
21.06.2024-15:41 15:41

Sramota je da mi Crnogorci, a stalno su se pozivali do 20.08. na antifašizam, nijesmo to utadili…zato je Slovenija i EU a mi u oećini sa srbijicom, popovima i ostalim rwhabilitovanim koljačima. Ovamo se rehabilituju draža i kalabić…..

Plamenac
21.06.2024-18:13 18:13
Reply to  Oscar

U Srbiji su rehabilitovali ratnog zlocinca i fasistu Drazu Mihajlovica.. Slovenci cuvaju partizanske pjesme kao kulturnu bastinu a kod nas bi Mandic i Knezevic radije pjevali
Drma mi se
drma mi se
na subari cvijece