Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Skupština Srbije usvojila Izvještaj o pregovorima s Prištinom

Vučić poručio da predstoji teška borba za Zajednicu srpskih opština

Poslanici Skupštine Srbije prihvatili su sa 154 glasa Vladin Izvještaj o pregovorima sa Prištinom.

U završnom obraćanju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ćemo imati teške razgovore i tešku borbu za Zajednicu srpskih opština, sa ovlašćenjima koja će biti značajna i koja će ulivati povjerenje građanima.

Poslanici su u dva dana, po 11 sati, razgovarali o francusko-njemačkom prijedlogu, situaciji na Kosovu i budućnosti odnosa sa Prištinom.

Predsjednik Srbije istakao je da u tom prijedlogu nema ničeg dobrog za Srbiju, i da je pred svima nama teško vrijeme, ali da mora da se razgovara, zbog budućnosti Srbije i opstanka i bezbjednosti Srba na Kosovu.

U više navrata jasno je poručio – da neće priznati nezavisnost Kosova i da se protivi članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Dio opozicije zatražio je da se francusko-njemački plan odmah odbaci, dok je dio opozicionih poslanika stava da sa Evropom mora da se razgovara, i da je u interesu Srbije da sa Evropom bude partner, a to za njih znači i uvođenje sankcija Rusiji.

I danas se u skupštini skretalo sa teme, pa se govorilo i o litijumu, malim hidro-elektranama, ekonomiji, poljoprivredi.

Ipak, sjednica je ostala u sjenci jučerašnjeg incidenta, kada su, nakon skandiranja, poslanici opozicije prekinuli obraćanje Vučića i prišli mjestu na kojem je sjedio, reklamirajući povredu Poslovnika.

U to, umiješali su se poslanici SNS i došlo je do koškanja, na ivici fizičkog sukoba, a incident je potrajao 15-ak minuta, da bi se potom sjednica nastavila.

U samom Izvještaju se navodi da je od septembra prošle do januara ove godine došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na Kosovu. Ističe se da je za takav razvoj događaja odgovorna isključivo Priština.

Dodaje i da su posrednici EU i drugi međunarodni subjekti Beograd okarakterisali kao konstruktivnu stranu u kriznim situacijama. Takođe, naglašava se da Beograd neće odustati od zahtjeva da Zajednica srpskih opština bude hitno formirana, kao i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsrijeđena na neposrednu zaštitu bezbjednosti srpskog naroda, kao i na zaštitu srpskih nacionalnih interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve