Skup za Putina analitičarima liči na kontramiting, SNS odbacuje takve ocjene

Sledeće nedelje, u razmaku od samo dva dana, u Beogradu će biti organizovana dva velika skupa. Jedan na koji je pozvala opozicija, povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića i drugi, na koji je pozvala vlast, povodom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina.

foto: N1

Formalni organizatori i jednog i drugog mitinga nepoznati su široj javnosti, a analitičare sve podsjeća na devedesete godine, kada je vlast Slobodana Miloševića kao odgovor na građanske proteste organizovala kontramiting.

Skup na kom je najavljeno da će govoriti jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu organizuje udruženje čija je centrala u jednoj zgradi na Konjarniku. Centar za razvoj Beograda, kako mu je ime, do septembra bio je novosadsko udruženje sasvim drugog naziva.

Bave se privredom, ekologijom, urbanizmom i saobraćajem, ali na svjetsku scenu stupili su ovog četvrtka, kada su predsjednik udruženja Vladimir Jestrović i njegova desna ruka Goran Milenković za 17. januar najavili miting podrške prijateljstvu Srbije i Rusije. Od tad, ni riječi, a na adresi ih nismo zatekli.

Kada smo pozvali telefon koji je na APR-u zaveden kao kontakt udruženja Centar za razvoj Beograda, javio nam se vidno zbunjeni – Novosađanin, koji nam je rekao da nikom nije davao svoj broj telefona i da nikad nije čuo za osobu koja se zove Vladimir Jestrović.

U tome nije jedini, budući da je organizacija potpuno nepoznata široj javnosti. Međutim, prema dostupnim podacima, Jestrovića i Milenkovića povezuje članstvo u političkoj organizaciji Srpska liga – Jestrović je portparol, a Milenković generalni sekretar. Potonji je prije dvije godine, zajedno sa osuđenim ultradesničarom Mišom Vacićem organizovao crtanje murala oficiru iz Donjecka Arsenu Pavlovu.

“Srpska liga i Pokret 1389 žele da se oduže herojima koji su svoj život dali u odbrani svog naroda i svoje države”, poručio je tada Milenković, dok je Vacić tada objasnio da crtanjem murala žele još jednom da potvrde neraskidivu vezu srpskog i ruskog naroda.

Prije tri godine, Srpska liga učestvovala je čak i na izborima, a predsjednik stranke Aleksandar Đurđev tada se zalagao za savez Srbije i Rusije.

Đurđev je imao krivudav politički put. Od raskola sa Dverima, preko Treće Srbije, stigao je do Srpske lige. Bio je savjetnik gradonačelnika Novog Sada i direktor u gradskom preduzeću, da bi, nakon što je izbačen iz vlasti, zadržao pozicije u javnom sektoru, najprije radeći u Srbijagasu, do sadašnje pozicije direktora u Javnom preduzeću “Transnafta”.

Ove činjenice profesorki Srbijanki Turajlić ukazuju na to da je organizacija koja formalno organizuje skup, zapravo samo paravan.

“Naravno da će SNS da organizuje autobuse. Ako mislite da neka nevladina organizacija ima novac za onu količinu autobusa koji će stići u Beograd, ja mislim da ni mala djeca ne bi u to povjerovala. Besmisleno je misliti uopšte ko je pozvao – zna se ko je pozvao”, kaže Turajlić.

Iako nisu formalni organizatori, Srpska napredna stranka jeste pozvala članstvo na okupljanje 17. januara.

izvor n1info.com

Komentari

avatar