Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Skoplje želi da Ukrajini donira 12 borbenih helikoptera MI-24

Prema procjenama, rekla je Petrovska, donacije vojne opreme i naoružanja Ukrajini do sada su Sjevernu Makedoniju, na osnovu dosadašnjih sedam odluka, koštale 30 miliona eura, u što je nisu uključujeni helikopteri koji tek treba da budu poklonjeni

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska najavila je da će naredne sedmice biti donijeta odluka o donaciji 12 borbenih helikoptera MI-24 Ukrajini.

„Na narednoj sjednici vlade, koja će se po meni održati već u srijedu, predložiću donošenje odluke kojom će Sjeverna Makedonija donirati 12 helikoptera MI-24  Ukrajini“, rekla je Petrovska u emisiji „360 stepeni“ na Televiziji Alsat M.

Dodala je da će odluka o tome u kojem vremenskom periodu i na kakav način će biti transportovani ti helikopteri zbog senzitivnosti ostati tajna.

Prema riječima Petrovske, radi se o borbenim helikopretima MI-24, proizvedenim 1984, koji su nabavljeni od Ukrajine 2001, ali su većem dijelu njih još prije osam godina istekli resursi, odnsno ne koriste se zbog nedostataka ili rezervnih djelova ili drugih nedostataka.

„Neki od njih su modernizovani, odnosno dva, ali ta modernizacija je  prilagođena tadašnjim uslovima i apsolutno ne odgovara onome što su sadašnje potrebe, čak i ako želimo da govorimo o razvoju tehnologija“, rekla je ministarka odbrane Sjeverne Makedonije.

Na pitanje koju će onda korist imati Ukrajina, Petrovska je je rekla da su ti borbeni helikopteri usaglasiti sa potražnjom Ukrajine i da joj trebaju za izvođenje raznih vrsta operacija, odnosno borbi na terenu.

Helikopterska borbena jedinica koja će biti poklonjena Ukrajini više nije dio armijske formacije, rekla je Petrovska i istakla da će umjesto njih biti nabavljeni novi višenamjenski helikopteri, vjerovatno osam, koji će imati prevashodno transportnu, a ne borbenu ulogu.

„Pristiglo je pet ponuda iz različitih zemalja i kompanija. Trenutno u toku evaluacija koju pravi Integrisani projektni tim, koji bi već u aprilu trebalo da je dostavi ministru. Namjera je da letjelice koje će biti kupljene budu višenamjenske i, osim za odbranu, da mogu da se koriste i za civilnu zaštitu i spasavanje“, rekla je ona.

Prema procjenama, rekla je Petrovska, donacije vojne opreme i naoružanja Ukrajini do sada su Sjevernu Makedoniju, na osnovu dosadašnjih sedam odluka, koštale 30 miliona eura, u što je nisu uključujeni helikopteri koji tek treba da budu poklonjeni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve