Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Škole u Srbiji od sjutra u štrajku: Prosvjetni radnici zahtijevaju prestanak promocije nasilja u državi

Zahtijevamo i zabranu promocije i javnog nastupa svih osuđenih kriminalaca i zločinaca, kao i svih rijaliti programa u kojima se učesnici nasilnički ponašaju, navedeno je u saopštenju

Nastava u srbijanskim školama danas počinje minutom ćutanja kako bi se odala počast stradalim učenicima i zaposlenom u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Nastave sjutra vjerovatno neće ni biti, s obzirom na to da su sindikati prosvjete, zabrinuti za sigurnost, najavili štrajk, prenosi Anadolija.

Za petak, 5. maj, najavljena je potpuna obustava rada tokom koje će zaposleni biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

Granski sindikat prosvjetnih radnika Srbije “Nezavisnost” zahtijeva hitno postavljanje detektora metala na ulazu u osnovne i srednje škole, obavezno angažovanje profesionalnog osiguranja i bolje organizovanje rada školskih policajaca.

“Tražimo i zabranu promovisanja i javnog pojavljivanja svih osuđenih kriminalaca i zločinaca, kao i svih reality emisija u kojima se učesnici nasilno ponašaju”, navedeno je u saopštenju “Nezavisnosti”.

‘Nasilje na vrhuncu’

Sindikat radnika u prosvjeti Srbije navodi da će stupiti u štrajk zbog ispunjenja sljedećeg uslova: “Obezbjeđenje svim zaposlenima u prosvjeti poštovanja dostojanstva ličnosti na radu, kao i rad na radnom mjestu i u radnoj okolini na kojima su sprovedene mjere bezbjednosti i zdravlja na radu.”

Iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije navode da je njihova profesija degradirana, a život učenika i svih zaposlenih ugrožen.

“Živimo u društvu u kome su sveprisutni agresija i nasilje: verbalno, medijsko, fizičko… Ono je, ne samo u školama, već u cjelokupnom društvu doživjelo vrhunac. Kao društvo smo iznevjerili, kao država zatajili. Srbija treba da stane i zapita se dokle je stigla i kuda i kako nakon ovog”, navedeno je u saopštenju unije.

Sindikati su izrazili saučešće porodicama nastradalih, a povrijeđenima poželjeli brz oporavak.

Trodnevna žalost

Iz Ministarstva prosvjete Srbije školama je stigao dopis da takmičenja planirana za vikend treba početi minutom ćutanja, a da se izleti, ekskurzije i nastava u prirodi planirani do kraja sedmice, ukoliko je moguće, odgode.

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost od petka do nedjelje.

Podsjetimo, osmero djece i radnik osiguranja ubijeni su u oružanom napadu u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Šestoro učenika i jedna nastavnica su ranjeni, a napadač K.K, učenik sedmog razreda te škole, je uhapšen nakon što je sam pozvao policiju.

Građani više gradova sinoć su se okupljali na trgovima da bi paljenjem svijeća odali počast žrtvama, a slična okupljanja širom Srbije najavljena su i za danas.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve