Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev daće ostavku 3. januara 2020, a prijevremeni izbori u toj zemlji će biti održani 12. aprila.

foto Arhiva

Tako su se dogovorili sinoć lideri političkih partija na sastanku kod predsjednika države Steva Pendarovskog, koji je bio zakazan prošlog petka nakon što su evropski lideri odlučili da odlože početak pristupnih pregovora EU sa Skopljem.

O tehničkoj vladi za sada nema detalja – ne zna se ko će biti tehnički premijer, kao ni ministri u resorima unutrašnjih poslova, rada i socijalnih pitanja.

Zaev je u subotu zatražio prijevremene izbore i izrazio razočaranje što EU nije odobrila početak pregovora sa njegovom zemljom i Albanijom. Njegov poziv su pozdravili lideri svih političkih subjekata u toj zemlji.

Kako je rekao, u Briselu je napravljena velika nepravda, jer EU nije ispunila obećanje.

“Mi smo naše obaveze ispunili. Rezultate u reformama, sporove sa susjedima i drugo… Ono što je EU učinila je njihova istorijska greška. Uradili smo sve što smo mogli i što je bilo do nas”, naveo je Zaev.

Francuska, uz podršku Danske i Holandije, strogo se protivila pregovorima o članstvu, i pozvala je na izmjenu procedure prijema novih članova u EU.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments