Tročlano krivično vijeće skopskog suda odbilo je žalbu specijalne tužiteljke Sjeverne Makedonije Katice Janeve na pritvor i ostaće u istražnom zatvoru “Skoplje”, objavio je portal “a1on.mk”.

Katica Janeva (Foto: B. Grdanovski)

Pritvor od 30 dana Janevoj je odredio sudija za prethodni postupak krivičnog suda “Skoplje 1” na zahtjev Tužilaštva za organizovani kriminal, koje specijalnu tužiteljku sumnjiči da je zloupotrijebila službeni položaj, i sebi i dvojici ranije osumnjičenih u slučaju “Reket” “pribavila imovinsku korist u značajnom iznosu”.

Janeva je sada treća osumnjičena u istrazi “Reket” Tužilaštva za organizovani kriminal, i u pritvoru u skopskom zatvoru se priključila Bojanu Jovanovskom, zvanom “Boki 13” i Zoranu Milevskom koji su uhapšeni 15. jula kada je i otvoren istražni postupak.

Po istrazi, Janeva je dozvolila dvojici osumnjičenih da, trgujući uticajem koji na nju ima “Boki 13”, s kojim je u prijateljskim odnosima, uzmu milion i po eura od biznismena Jordana Kamčeva, u zamjenu za “povoljniji položaj u istrazi” slučaja “Imperija” koji vodi njeno tužilaštvo. Za to je dobila namještaj vrednosti 298.000 denara (4.800 evra), koji joj je nabavio jedan od osumnjičenih.

Specijalna tužiteljka je zloupotrebom položaja u slučaju “Imperija” omogućila da se Kamčevu zatvorski pritvor zamijeni blažim, kućnim pritvorom, da mu se vrati pasoš, a predložila je i da se osumnjičenom biznismenu da status zaštićenog svjedoka i da se prekine istraga, te da se s njim zaključi sporazum da bude optužen za lakša krivična djela i da plati mali iznos štete.

Katicu Janevu policija je juče uhapsila u Skoplju i tada su pretresene njene kuće u skopskom naselju Kozle i u rodnoj Đevđeliji, a zaplijenjeni službeni kompjuter i nameštaj koji je dobila kao naknadu u kriminalnom slučaju “Reket”.

Predistraga u tom slučaju se vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve