Kampanja za šeste predsjedničke izbore u Makedoniji ulazi u završnicu, a protekla je dosta korektno. Troje kandidata za predsjednika države, sve troje univerzitetski profesori, kampanju su držali na fer nivou, a za nešto oštrije nastupe bili su zaduženi predstavnici političkih partija koje stoje iza njih. Na mitinzima i u medijskim istupima najviše se govorilo o Dogovoru iz Prespe sa Grčkom o promjeni imena zemlje, kao i o evroatlantskim integracijama.

Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije, podržava Prespanski dogovor kao dokument koji je otvorio evropska vrata. On nema dileme u vezi sa odnosom prema NATO-u i EU, za njega to je jedini put ka boljoj budućnosti i ostanku mladih ljudi u Sjevernoj Makedoniji.

Gordana Siljanovska-Davkova, iza koje stoji opoziciona VMRO DPMNE, smatra da je Dogovor negativan za Makedoniju i ističe da će ga osporiti pred nadležnim međunarodnim sudom. Ona tvrdi da se Vlada samo deklarativno zalaže za evrointegracije, ali da ne zna kako se to treba napraviti. Zato je pozvala glasače da im njoj i VMRO-DPMNE donesu pobjedu na ovim, ali i narednim, parlamentarnim, izborima.

Blerim Reka, kandidat opozicionih partija Albanaca, Besa i Alijansa za Albance, u svojim istupima je govorio o korupciji, nepotizmu i organizovanom kriminalu i naveo ih glavne razloge za gubljenje povjerenja građana i masovno iseljavanje iz države.

Kampanja završava u petak, u subotu je predizborna tišina, a prvi krug predsjedničkih izbora se održava u nedjelju. Drugi krug je, pokazuju predizborne ankete, skoro izvjestan, a on bi bio održan 5, maja i u njemu bi učestvovala dvojica kandidata koji bi u osvojili najviše glasova u nedjelju. Mandat aktuelnog šefa države Đorđa Ivanova završava 12. maja.

Ovo su prvi predsjednički izbori od kako je ime države, u skladu sa Dogovorom sa Grčkom, promijenjeno iz Makedonija u Sjeverna Makedonija.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve