Sjeverna Makedonija neće isporučiti Morinu Srbiji

Srbija je od makedonskih vlasti tražila izručenje Tomora Morine po potjernici Interpola, a pod optužbom u Srbiji da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu

Sjeverna Makedonija neće isporučiti Srbiji bivšeg komandanta OVK (Oslobodilačka Vojska Kosova), Tomora Morinu, jer nijesu ispunjeni svi zakonski uslovi za ekstradiciju, odlučio je danas Vrhovni sud u Skopju.

Pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, arhiva, foto AFP

“Vrhovni sud informiše javnost da je potvrdio odluku Krivičnog savjeta u Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju, koji je odlučio da nijesu ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju lica T.M., državljanina Velike Britanije i Republike Kosova”, saopštio je danas makedonski Vrhovni sud.

Srbija je od makedonskih vlasti tražila izručenje Tomora Morine po potjernici Interpola, a pod optužbom u Srbiji da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Današnjoj odluci Vrhovnog suda je prethodila sudska rasprava u nekoliko drugih nižih sudova u Skoplju, nadležne za nošenje odluka o ekstradiciji lica traženih putem međunarodnih poternica ili na osnovu oficijalnih zahtjeva stranih država za izručenje.

Morinu tužilaštvo u Srbiji tereti za navodne zločine počinjene na Kosovu prije dvadeset godina, a ​uhapšen je u Sjevernoj Makedoniji, nakon izdatog naloga Srbije, po osnovu zahtjeva Interpola Srbija.

Komentari

avatar