Sjeverna Makedonija neće isporučiti Srbiji bivšeg komandanta OVK (Oslobodilačka Vojska Kosova), Tomora Morinu, jer nijesu ispunjeni svi zakonski uslovi za ekstradiciju, odlučio je danas Vrhovni sud u Skopju.

Pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, arhiva, foto AFP

“Vrhovni sud informiše javnost da je potvrdio odluku Krivičnog savjeta u Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju, koji je odlučio da nijesu ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju lica T.M., državljanina Velike Britanije i Republike Kosova”, saopštio je danas makedonski Vrhovni sud.

Srbija je od makedonskih vlasti tražila izručenje Tomora Morine po potjernici Interpola, a pod optužbom u Srbiji da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Današnjoj odluci Vrhovnog suda je prethodila sudska rasprava u nekoliko drugih nižih sudova u Skoplju, nadležne za nošenje odluka o ekstradiciji lica traženih putem međunarodnih poternica ili na osnovu oficijalnih zahtjeva stranih država za izručenje.

Morinu tužilaštvo u Srbiji tereti za navodne zločine počinjene na Kosovu prije dvadeset godina, a ​uhapšen je u Sjevernoj Makedoniji, nakon izdatog naloga Srbije, po osnovu zahtjeva Interpola Srbija.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve