Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Savjet Evrope: Vrijeme je da EU ubrza integraciju Zapadnog Balkana

Nastaviti pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dati status kandidata BiH, uvesti bezvizni režim za Kosovo

Previše vremena je prošlo od Dejtonskog sporazuma i obećanja vođa Evropske unije u Solunu da će otvoriti vrata Zapadnom Balkanu i sad je „čas da to EU ubrza jer je došlo do gubljenja nade i razočaranja u regionu“, poručila je juče u Budimpešti Parlamentarna skupština (PS) Savjeta Evrope (SE).

U rezoluciji, koju je obrazložio grčki poslanik Jorgos Papandreu, a koju je usvojio Odbor za politička pitanja i demokratiju tog tijela SE, traži se „da EU ubrza postupak integracije Zapadnog Balkana tako što će nastaviti pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dati status kandidata Bosni i Hercegovini, uvesti bezvizni režim za žitelje Kosova“.

Proteklo dugo vrijeme od neispunjenih obećanja EU je, navodi se u dokumentu, „izazvalo razočaranje, gubitak nade, raspirilo etnocentrističke težnje i nacionalističke čežnje, što je potrlo ubjedljivost, povjerenje u EU kod javnosti u regionu i otvorilo put uplivu drugih geopolitičkih činilaca“.

Na zasjedanju se poslanicima ovog Odbora PS SE obratio i evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji, ali je otvorena i neposredna rasprava održana iza zatvorenih vrata, tako da o sadržini ništa nije dato u javnost, prenijeli su agenciji Beta u Briselu zvaničnici bliski Varheiju.

Odbor Parlamentarne skupštine SE u rezoluciji stavlja do znanja da su „podrška demokratskim reformama, pomirenje i dobrosusjedski odnosi na Zapadnom Balkanu od bitnog značaja za mir, bezbjednost i demokratsku stabilnost u cijeloj Evropi“.

I stoga, kako se podvlači, pojačana podrška mora biti data uvreženju demokratskih ustanova, jačanju vladavine prava, suzbijanju korupcije, razvijanju snažnije demokratske kulture uz učešće svih činilaca javne uprave u saglasnosti s evropskim normama.

Takođe je ukazano na važnost podsticanja djelatnog učešća žena u političkom životu i donošenju političkih odluka, zaštite nacionalnih manjina i sprječavanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

U rezoluciji se traži da tijela SE doprinesu takvom reformskog procesu i naglašava da se ponude opipljivi metodi za podršku „jasnoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve