Savjet Evrope i EU podržavaće reforme Zapadnog Balkana

Biće i nastavljen program "Horizontal Facility", vrijedan 41 miliona eura, koji će, prvi put, obuhvatiti i teme slobode izražavanja i slobode medija, saopšteno je iz SE

Evropska unija i Savjet Evrope (SE) nastaviće da podržavaju reforme u oblastima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu Zapadnog Balkana i Turske, a biće i nastavljen program “Horizontal Facility”, vrijedan 41 miliona eura, koji će, prvi put, obuhvatiti i teme slobode izražavanja i slobode medija, saopšteno je iz SE.

“Nastavak zajedničkog programa Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku, biće najavljen tokom regionalne konferencije koja se održava 9. oktobra u Skoplju. Druga faza tog programa, vrijedna 41 milion eura, trajaće do 2022. godine i obuhvatiće šire teme, uključujući, po prvi put, temu slobode izražavanja i slobode medija. Čitav program će biti fokusiran na četiri teme, sprovođenje pravde, suzbijanje korupcije, ekonomskog i organizovanog kriminala, sprječavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa, kao i slobodu medija”, poručili su iz Savjeta Evrope.

Kako su objasnili, nastavak programa biće nadogradnja na rezultate prve faze programa koja je sprovedena od 2016. do 2019.

“U tom periodu kroz `Horizontal Facility` su zabilježeni značajni rezultati – poboljšan je zatvorski sistem i prava osuđenika, izgrađena su tolerantnija školska okruženja i ojačani antikorupcijski zakoni i mjere. Takođe, ovaj program je podržao efikasnost pravosudnih sistema korisnika i omogućio više jednakih mogućnosti za pripadnike i pripadnice osjetljivih grupa”, naglasili su iz SE.

Komentari

avatar