Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Savjet Evrope: Došlo do razočaranja u regionu, ubrzati integraciju Zapadnog Balkana

Odbor Parlamentarne skupštine SE u rezoluciji stavlja do znanja da su podrška demokratskim reformama, pomirenje i dobrosusjedski odnosi na Zapadnom Balkanu od bitnog značaja za mir, bezbjednost i demokratsku stabilnost u cijeloj Evropi

Previše vremena je prošlo od Dejtonskog sporazuma i obećanja vođa Evropske unije u Solunu da će otvoriti vrata Zapadnom Balkanu i sad je “čas da to EU ubrza jer je došlo do gubljenja nade i razočaranja u regionu”, poručila je u Budimpešti Parlamentarna skupština (PS) Savjeta Evrope (SE).

U rezoluciji, koju je obrazložio grčki poslanik Jorgos Papandreu, a koju je usvojio Odbor za politička pitanja i demokratiju tog tijela SE, se traži „da EU ubrza postupak integracije Zapadnog Balkana tako što će nastaviti pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dati status kandidata Bosni i Hercegovini, uvesti bezvizni režim za žitelje Kosova“.

Proteklo dugo vrijeme od neispunjenih obećanja EU je, navodi se u dokumentu, „izazvalo razočarenje, gubitak nade, raspirilo etnocentrističke težnje i nacionalističke čežnje, što je potrlo ubjedljivost, povjerenje u EU kod javnosti u regionu i otvorilo put uplivu drugih geopolitičkih činilaca“.

Na zasijedanju se poslanicima ovog Odbora PS SE obratio i evropski komesar za proširivanje Oliver Varhelji, ali je otvorena i neposredna rasprava održana iza zatvorenih vrata, tako da o sadržini ništa nije dato u javnost, prenijeli su agenciji Beta u Briselu zvaničnici bliski Varheliju.

Odbor Parlamentarne skupštine SE u rezoluciji stavlja do znanja da su podrška demokratskim reformama, pomirenje i dobrosusjedski odnosi na Zapadnom Balkanu od bitnog značaja za mir, bezbjednost i demokratsku stabilnost u cijeloj Evropi.

I stoga, kako se podvlači, pojačana podrška mora biti data uvreženju demokratskih ustanova, jačanju vladavine prava, suzbijanju korupcije, razvijanju snažnije demokratske kulture uz učešće svih činilaca, javne uprave u saglasnosti s evropskim normama.

Takođe je ukazano na važnost podsticanja djelatnog učešća žena u političkom životu i donošenju političkih odluka, zaštite nacionalnih manjina i sprečavanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

U rezoluciji se traži da tijela SE doprinesu takvom reformskog procesu i naglašava da se ponude opipljivi metodi za podršku „jasnoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
04.11.2021-19:31 19:31

Molim vas,ne pregovarajte Srbiju i CG..mi smo dva svijeta i svak ima svoju drzavu..CG je puno vise odmakla od te Serbije.zato nas ne vrijedjajte..nije posteno kako se poganski ponasate prema nasioj drzavi CG.