Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Sarajevo: Prekinuto zasjedanje zemalja Jugoistočne Evrope jer su predstavnici Srbije lupali po stolovima

Kako prenosi Srna do napuštanja je došlo nakon što je zastupnica hrvatskog Sabora, govoreći o Savjetu Evrope kazala da će Kosovo biti primljeno, što je delegacija Srbije shvatila kao provokaciju

U Sarajevu je održan sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope. Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Radovan Kovačević i delegacija Srbije privremeno su napustili sjednicu zbog, kako smatraju, provokacije.

Kako prenosi Srna do napuštanja je došlo nakon što je zastupnica hrvatskog Sabora, govoreći o Savjetu Evrope kazala da će Kosovo biti primljeno, što je delegacija Srbije shvatila kao provokaciju.

Delegacija Srbije i Kovačević smatraju da je i samo obraćanje predstavnika Kosova o temi  bezbjednosti predstavljalo provokaciju, jer smatraju da da prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a ove zemlja nema pravo na odbrambeni sektor niti pravo da govori o tome.

Delegacija Srbije uložila je prigovor, što je podržao i Kovačević, nakon čega je ta sesija prekinuta i zasjedanje je nastavljeno o drugoj temi.

Član Delegacije Kosova Arber A. Rexhaj oglasio se povodom incidenta i on je kazao kako su predstavnici Srbije ometali sjednicu.

“Srbija je ponovo pokušala da prekine naše izlaganje lupajući šakama po stolu, gaseći nam mikrofone, kao pravi nasilnici”, rekao je Rexhaj.

Zahvalio se članovima delegacije iz Albanije i Hrvatske, koji su se tome suprotstavili i jasno stali na stranu Kosova.

Direktor Regionalnog centra za sigurnosnu saradnju “Ravijak” Konstantin Mihail Georgijev rekao je da će na skupu biti riječi o praksi koju imaju zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, o ulozi parlamenata u tom procesu, te o parlamantarnom nadzoru nad radom vojnih struktura.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
12.06.2024-18:14 18:14

Cim su srbijanci poceli da divljaju obezbedjenje je trebalo da ih izbaci napolje…