Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

VLAŽNI SNOVI O ”SRBSKOM SVETU”: Desničarske partije u Srbiji žele ”srpski mini-Šengen” i brisanje granica između Crne Gore, Srbije i R. Srpske

Ovo je dokaz da nacional-fašističke partije u Srbiji, koje javno iskazuju ono što je tajni plan zvaničnog Beograda, nakon ''oslobođenja'' u Crnoj Gori, sve intenzivnije proživljavaju vlažne snove o ''srBskom svetu''.

Dveri i njima bliske srbonacističke stranke predložile su deklaraciju o „srpskom mini-Šengenu“ i ukidanju, kako je rekao lider Dveri Boško Obradović, granica između, kako se navodi u dokumentu, “tri srpske države – Srbije, Crne Gore i Republike Srpske”. O tom planu, koji je dio realizacije projekta ”srpski svet”, se govorilo na jučerašnjoj sjednici Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, ali ova inicijativa nije prihvaćena.

Ipak, ovo je dokaz da nacional-fašističke partije u Srbiji, koje javno iskazuju ono što je plan zvaničnog Beograda, nakon ”oslobođenja” u Crnoj Gori, sve intenzivnije proživljavaju vlažne snove o ”srBskom svetu”.

Kako je predočeno u dokumentu, čiji je idejni tvorac srbonacista lider Dveri Boško Obradović, u pitanju je “novi oblik integracije”, kojim bi bili obuhvaćeni Srbija, Crna Gora i bosansko-hercegovački entitet Republika Srpska, a u perspektivi i Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija.

– Potrebno je i da se Srbija, Crna Gora i Republika Srpska povežu u carinsku uniju, zajedničko tržište, a to bi u budućnosti moglo da preraste u balkanski mini- šengen. Ne postoje obrazloženje koje bih ja u ovom trenutku mogao da pretpostavim da Srbija, Crna Gora i Republika Srpska ne ukinu granica, između ove tri srpske države i da ne otvore jedan novi sistem saradnje koji bi svima bio na korist – kazao je Obradović na jučerašnjoj sjednici obrazlažući svoje vlažne snove o ”srbskom svetu”.

Na izlaganje Obradovića reagovao je predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić kazavši da Republika Srpska nije država, već manji entitet u Bosni i Hercegovini. Kazao i da je termin “srpski mini šengen” nedekvatan, jer u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, Srbi nisu većinski narod.

– Kao neko ko predstavlja Stranku pravde i pomirenja i poslanički klub “Za pomirenje” u kojem imamo po jednu bošnjačku, srpsku i hrvatsku stranku, smatram da prijedlog koji je dao gospodin Obradović je neadekvatan iz dva razloga. Prvo korištenje izraza srpski u geografskom smislu je vrlo problematično, pogotovo na teritoriji tri suverene države. Podsjetiću da na teritoriji Crne Gore prema posljednjem popisu živi 44 odsto Crnogoraca, 28 odsto Srba i 12 odsto Bošnjaka. Na teritoriji Bosne i Hercegovine živi 50 odsto Bošnjaka, 30 odsto Srba i 15 odsto Hrvata. Tako da je izraz srpski mini šengen neadekvatan – istakao je Zukorlić.

Podsjetio je i da spoljnu politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH, što je definisano Dejtonskim sporazumom kojem je garant i Srbija.

– Tako da ne postoji nešto, što sam čuo od gospodina Obradovića, kako reče, država Republika Srpska, postoji država Bosna i Hercegovina, a Republika Srpska je manji BiH entitet. Glasaću protiv ove deklaracije i apelujem radi ovoga za šta se zalažemo, to bi trebalo da bude nešto što bi sve stranke i svi narodni poslanici trebalo da se zalažemo, a to je pravda i pomirenje, ne samo u Srbiji, već na cijelom Zapadnom Balkanu. Da bi zaista zbližili narode i da bi među narodima napravili bolju konekciju, potrebno je da ispoštujemo neke principe pravde, ako se zalažemo za teritorijalni integritet Srbije, ako nas boli da neko cijepa djelove R. Srbije, poštujete teritorijalni integritet susjedne države Bosne i Hercegovine. Ovaj prijedlog Obradovića je jako destruktivan, naročito jer dolazi istovremeno sa negativnim tonovima koje smo čuli od gospodina Dodika prije neki dan, što ne doprinosi poboljšanju prilika na Zapadnom Balkanu i meni kao Bošnjaku, kojem je Bosna i Hercegovina matična država i Sarajevo duhovni centar, za mene su takve formulacije neadekvatne i ja vas molim da u budućim političkim potezima vodite računa o ovim stvarima koje sam spomenuo – poručio je Zukorlić.

Obradović je kazao da je šokiran izjavom Zukorlića da je za njega “Bosna i Hercegovina matična država, a Sarajevo duhovni centar”.

– Vjerujte gospodine Zukorliću da ste me iznenadili, ja ne mogu da razumijem, da poslije vjekova našeg zajedničkog života na ovim prostorima, da vi ne doživljavate Srbiju kao svoju matičnu državu i da vam Beograd nije duhovni i svaki drugi administrativni centar. Sa druge strane ne mogu da razumijem – rekao je Obradović.

Zukorlić je u svom odgovoru kazao da on Bosnu i Hercegovinu doživljava na isti način kao što Srbi iz Bosne i Hercegovine doživljavaju Srbiju.

– Sve što Srbin iz Bosne osjeća prema Srbiji, ja to osjećam prema Bosni – poručio je Zukorlić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ja glasao za Mila
25.04.2023-18:07 18:07

Republika šumska-dodikija misli da se pripoji Srbistanu to je sansa isto kao da se Jupiter spoji sa Marsom a ovi u Crnoj Gori za sada šute i gledaju ubeograd a bolje bi im bilo da vezbaju Setanje Opanaka sto srbijancidivno izvode gotovo do perfekcije.

Backovic E.
25.04.2023-19:47 19:47

Nije mi jasan ovaj gospodin Zukorlic jr. Dabas govori ovako, a tek jucer dade podrsku Obradovicevom “parnjaku” Milatovicu! Svasta u Bozijoj basti!! O tempora o mores!!!!

RIR
26.04.2023-06:43 06:43

…to je isto i OB -nema veze sa ekonomijom čisto politicki koncept”meke asimilacije “…
OLOŠI i Obradovic i A.V.