Četvrtak, 2 Decembra, 2021
Rubrika:

Sanader pravosnažno osuđen na šest godina zbog mita u slučaju Ina-MOL

Sanader je proglašen krivim za primanje mita, a Hernadi za davanje mita

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu bivšem premijeru i nekadašnjem predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivu Sanaderu na šest godina zatvora zbog primanja mita od bivšeg šefa mađarskog MOL-a Žolta Hernadija, koji je u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora, objavljeno je u Zagrebu.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da su odbijene žalbe tužilaštva i dvojice optuženika, pa je presuda Županijskog suda u Zagrebu postala pravosnažna.

Sanader je proglašen krivim za primanje mita, a Hernadi za davanje mita.

Prema presudi, Sanader i Hernadi su dogovorili da će za mito od deset miliona eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Ina da bi se mađarskoj kompaniji MOL omogućio prevladavajući uticaj nad domaćom naftnom kompanijom.

Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cjelosti preuzeti Hrvatska.

Prvoptuženi Sanader je, kako se navodi, koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada Hrvatske zaključi takve ugovore, a drugooptuženi Hernadi je kao protivuslugu obezbijedio isplatu deset miliona eura.

Isplata je dogovorena kroz zaključenje fiktivnih ugovora o savjetodavnim i drugim uslugama jednom trgovačkom društvu.

Na taj način je trgovačkom društvu 2009. uplaćeno pet miliona eura koji su kroz neko vrijeme trebalo da budu isplaćene Sanaderu. Do uplate druge polovine iznosa mita nije došlo.

Od prvooptuženog je oduzeta imovinska korist koju je prenio na trgovačko društvo kojem je naloženo da taj iznos uplati u korist državnog budžeta.

Vrhovni sud je kod izricanja presude kao olakšavajuću okolnost Sanaderu uzeo životnu dob (68 godina) i narušeno zdravlje, a kao otežavajuću to što je koruptivno djelo počinio kao predsjednik Vlade.

„S obzirom na funkciju koju je obavljao, trebalo je da bude uzor ne samo ostalim članovima Vlade nego i svim građanima. Djelom je nanio štetu i ugledu Republike Hrvatske u svijetu. Osnovni motiv za počinjenje ovog krivičnog djela bilo je njegovo lično bogaćenje“, naveo je Vrhovni sud koji je takođe cijenio i njegovu osuđivanost zbog istog krivičnog djela.

Vrhovni sud Hrvatske objavio je nedavno pravosnažne osuđujuće presude Sanaderu i HDZ kao pravnoj osobi, za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao „Fimi-medija“.

Pravosnažnom presudom u ponovljenom suđenju u najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine.

HDZ, čiji se „crni fond“ punio izvučenim novcem, kao prva stranka osuđena za korupciju moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna.

Što se tiče ostalih optuženih u tom slučaju, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić pravosnažno je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora, a blagajnica Branka Pavošević na godinu i četiri mjeseca. Bivšem portparolu HDZ Ratku Mačeku potvrđena je oslobađajuća presuda.

Slučaj „Fimi medija“ koji je trajao desetak godina postao je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Sanader je s mjesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je uslijedilo niz istraga protiv njega zbog korupcije.

Nekada najmoćniji hrvatski političar trenutno izdržava zatvorsku kazne zbog korupcije u slučaju „Planinska“ i „Fimi-medija“, a u još jednom slučaju ima prvostepenu osuđujuću presudu.

Pošto bude pravosnažno osuđen u svim slučajevima, Sanaderu će biti određena jedinstvena zatvorska kazna.

Najnovije

Alijansa žena DPS: Političkim osnaživanjem žena, vratićemo Crnu Goru na put prosperiteta i razvoj

Tribina “Perspektiva žena u politici i javnom životu” u organizaciji Alijanse žena DPS Crne Gore održana je sinoć na Cetinju. Kako su saopštili iz Partije,...

Slabi povjerenje u institucije, od NVO se očekuje da budu kritičari vlasti

Građani i građanke imaju sve manje povjerenja u institucije, opterećuju ih socio-ekonomski problemi, nevladine ogranizacije se vide kao najistaknutiji dio civilnog sektora i o...

Nikolić: Sumnjamo da je Krivokapić pisao tekst pod uticajem nekih supstanci

Poslanik i portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić oglasio se povodom saopštenja iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića o predsjedniku države Milu Đukanoviću. "Opravdano sumnjamo da...

Svečano otvoreno 29. izdanje Decembarske umjetničke scene

Projekcijom dokumentarnog filma "140 godina Gradske biblioteke", koji predstavlja omaž najstarijoj instituciji kulture u Podgorici, sinoć je u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” počelo ovogodišnje...

Pandemija ubrzala primjenu digitalnog poslovanja u svakoj sferi

Najvažnije pozitvno što se desilo u vremenu pandemije je prelazak na primjenu digitalnog u svakoj sferi i na svakom koraku, rekao je premijer Zdravko...

Najčitanije

Povezano

Gradonačelnik Rijeke podržao listu SDP i Građani i Nikolu Đuraškovića na Cetinju

Grad Rijeka i Prijestonica Cetinje imaju dugogodišnju saradnju koja je izuzetno kvalitetna i sadržajna. Zadovoljstvo mi predstavlja i činjenica da smo gradovi pobratimi, jer...

Hrvatska: U Lidlu ubijena prodavačica, napadnuta nožem usred prodavnice

Ženska osoba napadnuta je u prodavnici na Poljičkoj cesti u Splitu. Oko 15 sati podlegla je povredama od noža u splitskoj bolnici. Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija napadač je...

Perović: Građani tek sad shvataju šta je korupcija

Građani Crne Gore su tek shvatili šta je korupcija, da to nije samo dobijanje poklona za usluge, da njoj vode netransparentnost institucija i nemanje...

Dejvis kup: Hrvatska zaustavila Italiju, čeka Srbiju u polufinalu

Teniseri Hrvatske prvi su polufinalisti Dejvis kupa. U meču četvrtfinala pobijedili su Italiju 2:1. Nakon što je Borna Gojo iznenadio Lorenca Musetija, a potom Marin Čilić...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve