Udovica bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića, nekadašnja predsjednica političke partije Jugoslovenska levica, Mirjana Marković sahranjena je 20. aprila u Požarevcu.

Telegraf

Urna je položena ispod lipe u dvorištu porodične kuće gdje je 2006. godine sahranjen i Slobodan Milošević.

Dvorište je bilo ispunjeno ljudima koji prilaze grobnom mestu kako bi odali počast. Pored grobnog mjesta je urnu pre spuštanja držao Slobodan Bulatović, bivši suprug Marije Milošević Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, Eparhije braničevske, održalo je opelo, a nekadašnji ministar iz partije Mirjane Marković, Milovan Bojić održao je govor.

“Slobo i Miro, vi nijeste izgubili čast, to Srbija mora da zapamti. Niko nije platio žešću cijenu za slobodu od vas. Sa ove vremenske distance, Slobodan Milosević je bio veliki srpski vođa, srpski velikomučenik, a sud istorije će i sa imena Mirjane Marković skinuti ljagu. Istorija će samo uvećavati vašu slavu”, rekao je Bojić.

Nekadašnji predsjednik Crne Gore i bivši premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović je rekao da je udruženje “Sloboda”, u čije ime se obratio, više puta ukazivalo političarima u Srbiji da se abolira porodica Milošević “zbog civilizacijskog kursa” i kao dokaz “ugleda države”.

Bulatović je pročitao pismo Marije Marković u kojem, između ostalog, piše: “Žao mi je što si odlučila da budeš ovdje pored tate gdje Marko i ja nikada nećemo biti. Drago mi je da ne možeš da čitaš šta se piše o nama nakon 14.aprila.” Rekao je da Marija Marković nije dobila potrebne dozvole da prisustvuje sahrani. “Do čega smo došli, da se ne ispišu dva papira da se omogući ćerki da prisustvuje sahrani”. kazao je Bulatović.

Urna je spuštena uz rusku pjesmu “Podmoskovske večeri”.

Telegraf

Među onima koji su došli da prisustvuju sahrani su članovi SPS-a Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, haški osuđenik Nikola Šainović, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministarka zadužena u Vladi Srbije za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, te članovi Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i Vojislav Šešelj.

Urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković stigla je u petak ujutru iz Rusije u Srbiju i prenijeta je u porodičnu kuću Miloševića u Požarevcu, javlja BK televizija.

Lider Srpske radikalne stranke i haški osuđenik Vojislav Šešelj objavio je na svom Tviter profilu da ga je ’’lično Marko Milošević ovlastio da dogovori vjerski obred sa nadležnim sveštenicima Srpske pravoslavne crkve“.

Mira Marković je preminula 14. aprila u 77. godini, nakon komplikacija izazvanih upalom pluća.

Kremacija, kojoj su prisustvovali sin Marko Milošević, njegova ćerka Marija, najbliži prijatelji, kao i osoblje ambasade Srbije održana je u četvrtak u Moskvi.

Telegraf

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve