Otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain, ambasador EU u BiH Johann Sattler i šefica OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec poslali su pismo opomene predstavnicima državnih institucija koji su prisustvovali skupu u Istočnom Sarajevu, koga je organizovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

foto Radio Slobodna Evropa

Oni su upozoreni da kao rukovodioci državnih službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje to mogu dovesti u pitanje.

Politički predstavnici Republike Srpske (RS) koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine izjavili su u Istočnom Sarajevu, 20. februara da neće učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka unutar oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Željka Šulc, portparolka OSCE-a u BiH izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je misija OSCE-a zajedno sa partnerima iz Međunarodne zajednice naglasila šefovima nezavisnih državnih institucija njihovu zakonsku obavezu da djeluju i budu percipirani kao nepristrasni i nezavisni.

Istovremeno, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je u petak u Banjaluci da će pisati predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu. “Kako god izgledalo, možda nekom smiješno, pokušaću da napišem i napisaću pismo predsjedniku SAD i obavijestiću ga o radu njegove administracije. Kakva je ovo priča, kakvo je ovo stavljanje u poziciju zamorčeta svih nas ovdje od strane službenika američke administracije. Previše su se ovdje opustili, smatraju da mogu da rade šta hoće. Zanemaruju da sam ja član Predsjedništva BiH i da u komunikacijskom smislu mogu da dođem do njihovih šefova prije nego što misle”, kazao je Dodik.

Dodik je kazao I da će predstavnici vlasti u Republici Srpskoj ostati dosljedni odluci i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te da neće glasati u državnim institucijama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve