Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Sa sastanka NATO: Ruska zvijer želi da preuzme kontrolu nad Zapadnim Balkanom

U fokusu današnjih razgovora bila je Bosna, kao i bivše sovjetske republike Moldavija i Gruzija - koje obije imaju otcijepljene regije koje su okupirale ruske trupe

NATO je obećao pomoći ruskim susjedima “da prežive kao nezavisne nacije”, objavivši da je ishod rata od “egzistencijalne važnosti” za zemlje poput Moldavije i Gruzije.

Nakon drugog dana razgovora između ministara vanjskih poslova NATO-a, estonski predstavnik Urmas Reinsalu rekao je:

“Poruka je jasna: svi saveznici NATO-a svjesni su da zvijer takođe želi da preuzme kontrolu nad Zapadnim Balkanom, a mi treba da pomognemo ovim zemljama da prežive.”

U fokusu današnjih razgovora bila je Bosna, kao i bivše sovjetske republike Moldavija i Gruzija – koje obije imaju otcijepljene regije koje su okupirale ruske trupe.

“Ishod rata itekako će uticati na Moldaviju i Gruziju. To je od egzistencijalne važnosti za njihov teritorijalni integritet, njihovo pravo da biraju svoj put u budućnosti”, rekao je Reinsalu.

Na to se nadovezao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, rekavši da je tim zemljama sada potrebna podrška.

“Na različite su načine pogođene ruskim ratom u Ukrajini, ali bolje ih je sada podržati nego vidjeti razvoj događaja koji ide u potpuno pogrešnom smjeru, kao što smo vidjeli s invazijom na Ukrajinu ranije ove godine”, rekao je.

Bosanskohercegovačka ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, koja je pozvana da se pridruži sastanku NATO-a, rekla je da je zabrinuta zbog namjera Rusije za svoju zemlju.

“Imamo ruske predstavnike u vladi i podjela u našoj zemlji je duboka”, upozorila je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
01.12.2022-05:45 05:45

Naš nasrećni predstavnik je sigurno odćutao priču o ruskom malignom uticaju, preko djelova vlasti, na stabilnost Crne Gore….

Merlin
01.12.2022-10:25 10:25

Ruske “zveri” su vam pokupovali nekretnine i od sirotinje sa nasleđenim kućama i stanovima napravili bogataše i svake godine kao turisti ostavljaju svoj novac u Crnu Goru. Hrani kuče da te ujede…

Pe Pera
01.12.2022-11:20 11:20

Ali zato NATO mirotvorci šire ljubav svudje gde se pojave…..