Zemlje članice Evropske Unije će najvjerovatnije 23. jula odlučivati o mogućem otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, saznaje RSE iz dobro obaviještenih izvora. Međutim i u najboljem mogućem scenariju, ovi pregovori ne bi mogli početi prije kraja ove godine, zbog neophodnih procedura u EU.

Evropska komisija će objaviti ovogodišnji paket proširenja 29. maja, u kojoj će između ostalog preporučiti zemljama članicama otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ovo je za RSE potvrdio sam autor preporuke, evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Joahnnes Hahn.

Prema već utvrđenoj praksi, ministri inostranih poslova EU raspravljaju o pitanjima proširenja, i nalazima u paketu o proširenju, na prvom redovnom sastanku, neposredno nakon objavljivanja ovog dokumenta. Naredni redovni sastanak EU ministara je zakazan za 18. jun.

Međutim, kako za RSE objašnjavaju evropski izvori, nekim zemljama EU je potrebna saglasnost nacionalnih parlamenata, stoga je vremenski okvir između objavljivanja paketa o proširenju i narednog ministarskog sastanka, veoma mali da bi se ispoštovale sve procedure. Zato će najvjerovatnije rasprava o proširenju da se pomjeri za ministarski sastanak u julu.

Finska koja preuzima predsedavanje EU 1. jula, je u svojoj agenda ministarsko zasedanje zakazala za 23. jul.

Glavne, ako ne i jedina tema, na ovom sastanku će biti otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, u svijetlu preporuke Evropske komisije.

Međutim, prema dosadašnjem raspoloženju zemalja članica, jedino se Sjeverna Makedonija može nadati pozitivnom ishodu u julu, budući da se smatra da je ispunila sve uslove za otvaranje pregovora uključujući i rješavanje bilateralnih sporova sa susjednim zemljama.

Izvori iz EU priznaju napredak Albanije u ispunjavanju kriterijuma, prevashodno kada su u pitanju pravosudne reforme, međutim, prema riječima mnogih EU zvaničnika “unutrašnja politčka situacija ‘za sada’ nije pogodna za donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa EU”.

Inače bez obzira na raspravu i načelnu odluku koju bi mogli donijeti EU ministri inostranih poslova na na sastanku u julu, ozbiljna pitanja vezana za proširenje poput otvaranja pristupnih pregovora sa EU je u isključivoj nadležnosti šefova država i vlada zemalja članica.

Prošle godine kada je održana načelna rasprava o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom, EU se zaključcima obavezala da će “odrediti put ka otvaranju pregovora o pristupanju na sastanku u junu 2019. godine”. U slučaju da se preskoči junski sastanak, što je sve izvjesnije, onda konačna odluka o početku pristupnih pregovora treba da čeka naredno redovno okupljanje šefova država ivlada zemalja članica EU, koje će biti održano u oktobru ove godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve