Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

RSE: Poslanici RS usvojili neustavan nacrt zakona o sudskom savjetu entiteta

Između ostalog, poslanici su usvojili – takođe neustavni – Prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su usvojili neustavan Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS, koji predviđa osnivanje entitetskog VSTS.

Za Nacrt je glasalo 45 od prisutna 64 poslanika.

Nacrt zakona sada ide na javnu raspravu od 60 dana, poslije kojih će poslanici ponovo da raspravljaju o zakonu u formi prijedloga – nakon čega slijedi usvajanje.

Zakon je neustavan, jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, što je moguće učiniti samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH).

Zadatak VSTS RS bi bio imenovanje sudija i tužilaca na teritoriji tog bh. entiteta. Zakonom se uređuje rad VSTS, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

“Nesporno je da postoji ustavni osnov za donošenje ovog zakona, a mi imamo sve argumente za donošenje ovog zakona”, rekao je Srđan Mazalica, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u završnoj riječi.

On je istakao da je RS kroz strukturalni dijalog od 2011. pokušala da ukaže na loše stanje u bh. pravosuđu.

Između ostalog, poslanici su usvojili – takođe neustavni – Prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve