RSE: Oslobođen lider neonacističkog Nacionalnog stroja Goran Davidović

Kako se navodi, u konačnoj presudi protiv Davidovića se nije moglo voditi postupak zbog nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, pošto mu je zbog istog događaja već suđeno u prekršajnom postupku 2007. godine, pod optužbom za remećenje javnog reda i mira

Apelacioni sud Novom Sadu odbio je presudu Višeg suda po kojoj je vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović, poznat pod nadimkom Firer, osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje “Stop fašizmu” 2007. godine u tom gradu, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Apelacionom sudu.

Foto: REUTERS/Marko Đurica

Sud je na isti način postupio i u slučaju drugog optuženog u ovom postupku, Nedeljka Pešića.

Kako se navodi, u konačnoj presudi protiv Davidovića se nije moglo voditi postupak zbog nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, pošto mu je zbog istog događaja već suđeno u prekršajnom postupku 2007. godine, pod optužbom za remećenje javnog reda i mira.

Apelacioni sud je najavio da će detaljno obrazloženje presude objaviti najkasnije sjutra (10. aprila).

U međuvremenu, Davidović se oglasio na društvenim mrežama:

„Apelacioni sud je stavio tačku na jedan nezakonit proces koji je protiv mene vođen. Gotovo je. Pobjeda“, napisao je Davidović.

Inače, optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović i Nedeljko Pešić optuženi da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Do napada je došlo nakon što su u Novom Sadu organizovane demonstracije, prije dvanaest godina, u znak protivljenja skupu Nacionalnog stroja, koji su organizovali takozvani „Srpski marš“, na dan rođenja nacističkog ratnog zločinca Hajnriha Himlera. Građani su organizovali kontramarš “Stop fašizmu”.

Među organizatorima Antifašističke šetnje bilo je i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV). Predsjednica Izvršnog odbora te organizacije Branka Dragović Savić kaže da je žalosno da je poslije dvanaest godina donijeta ovakva presuda.

„Obeshrabruje ovakva presuda, jer sugeriše da mržnja po bilo kom osnovu nije kažnjiva. To je posebno opasno danas kada jezik nasilja preovlađuje u javnom govoru i kada su novinari i drugi koji se bave javnim poslom meta prijetnji“, rekla je ona.

Ustavni sud je 2011. godine ustanovio da je Nacionalni stroj tajno udruženje čiji je oblik udruživanja zabranjen odredbama člana 55. Ustava Srbije, i shodno tome, zabranio je djelovanje ove organizacije kao i širenje njenih programskih ciljeva.

Komentari

avatar