Srbija nema gotovo ni teorijske šanse da do kraja godine otvori novo poglavlje u pregovorima sa EU. Kako navode sagovornici Nova.rs, zbog izostanka reformi, pa i nazadovanja u pojedinim oblastima, gotovo je izvjesno da zeleno svjetlo neće dati Njemačka, ali i još neke zemlje, poput Holandije, ukoliko se nešto drastično ne promjeni u naredna dva mjeseca.

Rampa EU: Srbija neće otvoriti nijedno poglavlje do kraja godine

Prvi put od ulaska u pregovarački proces sa EU i to u prvoj polovini ove godine dogodilo se da Srbija nije otvorila nijedno poglavlje za šest mjeseci. Kako stvari trenutno stoje, to se neće dogoditi ni do kraja godine.

“Činjenica da Srbija u 2020. nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu u EU govori sama za sebe. Kada je riječ o vladavini prava, borbi protiv korupcije i ostalim reformama, ako nema napretka, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju”, rekao je za N1 Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

I zaista, ako se pogledaju rezultati Srbije od januara ove godine, ništa nije urađeno, a ozbiljni problemi u vladavini prava i slobodi medija, borbi protiv korupcije i kriminala, na čijem razrješavanju EU naročito insistira, postali su još izraženiji u odnosu na prethodne godine.

Diplomata Srećko Đukić navodi da će nova vlada imati samo dva mjeseca da nešto uradi, jer se odluka o otvaranju novih poglavlja donosi u decembru. On kaže da bi bila prava fantastika da oni nešto urade, kada smo toliko stajali u mjestu i nazadovali u procesu eurointegracija.

“Ako se nekim čudom desi da otvorimo neko poglavlje, ono će biti sporedno, i to može biti samo nagrada za napredak u nekom drugom području, kao što je na primjer pitanje Kosova”, navodi Đukić.

On kaže da lično misli da nema šanse da Evropska komisija donese pozitivnu ocjenu o otvaranju poglavlja sa Srbijom, jer, kako kaže, za dva mjeseca ne može da se nadoknadi ono što nije urađeno tokom cijele godine.

“Prema mojim informacijama tome će se protiviti Njemačka, Holandija i još neke države. Dovoljno je da se protivi samo Njemačka, koja je predsjedavajuća, pa da odluka bude negativna”, dodaje Đukić.

“Brisel je alergičan na obećanja koja se ne ispunjavaju”

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, navodi za Nova.rs da ne postoji nijedna kredibilna osoba u Srbiji koja bi vam rekla da je Srbija spremna za otvaranje bilo kog poglavlja. On smatra da u ovom trenutku ne postoji ni teorijska šansa da se to dogodi, te da se neće desiti ni u junu sljedeće godine, ukoliko se nešto dratično ne promjeni.

“Gotovo je sigurno da neće biti otvaranja poglavlja i to je prije svega njemački stav, a Njemačka u ovom trenutku predsjedava. Brisel je alergičan na obećanja koja se ne ispunjavaju. Vi nemate kredibilitet da tražite otvaranje poglavlja ako u postojećim otvorenim nijeste uradili ništa. Ne možete da tvrdite da imate kapacitet da to možete da uradite, jer ako ne možete u ovih 18 otvorenih, šta će vam nova otvorena”, kaže Beširi i dodaje da naša delegacija ide u Brisel i ponavlja jedne te iste izgovore.

On navodi da je Bilčik bio apsolutno u pravu kada je rekao da nije bilo reformi i ističe da ako postoji želja za otvaranje novog poglavlja mora da se pokaže i određeni stepen spremnosti da ono za šta smo se već obavezali da bude primjenjeno.

“Glavni razlog za neotvaranje poglavlja je borba protiv korupcije. Vi imati visoko profilne slučajeve korupcije ili kriminala koji ne završvaju pravosnažnim presudama, odnosno osudama, iako je više očigledno o čemu se radi. Jasno je da postoji politička sprega, a u Biselu nijesu ludi. Sve zemlje ove imaju svoje obavještajce koji sjede po ambasadama i mogu da utvrde, da u nekim slučajevima, prije svega u slučajevima visoke korupcije, se vidi da političari utiču na sudske procese”, ističe Beširi i dodaje da je SNS osvojio izbore na obećanju da će se boriti protiv korupcije, a da u 2020. nema nijedne osobe koja je osuđena za to.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve